07.05.2024

Цифрами чи буквами: як з 1 вересня у Тернополі оцінюватимуть знання школярів початкових класів

Ваша реклама

12 балів чи рівень “Високий”. У Міністерстві освіти і науки України рекомендують оцінювати знання дітей буквами. Йдеться про дітей, які навчаються у першому, другому, третьому та четвертому класах.

Відповідно до рекомендацій, українським школам пропонують почати оцінювати знання школярів рівнями – “Початковий” (П), “Середній” (С), “Достатній” (Д), “Високий” (В). Такі рекомендації не нові, зауважили тернопільські педагоги. За схожою системою минулого року оцінювали четвертокласників. Оскільки дані положення мають лише рекомендаційний характер – вже перед 1 вересня вирішуватимуть на педрадах із вчителями, чи варто саме таким чином оцінювати цих учнів.

Як зазначив директор ТНВК 2Школа-ліцей №6 ім. Н. Яремчука» Олександр Остапчук, система оцінювання змінювалася досить часто, але на дітей і освітній процес особливого впливу вона не має.

Оцінки у вигляді букв записують у свідоцтва про рівень знань. Принаймні так було торік для учнів 4 класів. Та педагоги додають, змісту в цьому немає, логічною є система, коли учні молодших класів не мають свідоцтв чи табелів. А от у тернопільській школі №10 директор Андрій Газилишин зазначив, проаналізують цю систему, обговорять з експертами і залишать лише найкраще, щоб дійсно справедливо оцінювати рівень знань дітей.

Експерти підкреслюють, оцінювання дітей рівнями набагато комплексніше. Адже на відміну від бальної системи, тут оцінюють як школяр підготувався до уроку, із ким виконував завдання, чи часто просив про допомогу у вчителів, та чи зміг самостійно об’єктивно оцінити власну відповідь.

Педагоги наголошують, переважно оцінки у щоденниках хочуть бачити саме батьки. Адже вони звикли до такої системи оцінювання та краще розуміють її. Та чи варто повністю початкову школу переводити на оцінювання буквами, думки батьків  розділились.

Нагадаємо, оскільки оновлені положення МОН України мають лише рекомендаційний характер, тернопільські педагоги мають ще час аби детальніше їх вивчити та прийняти спільне рішення із педколективом – оцінками чи буквами будуть визначати рівень знань дітей у новому навчальному році.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,