27.04.2024

Цінні артефакти, яким чотири тисячі років, викопали неподалік Чорткова

Ваша реклама

Скарб для археологів та істориків. Неподалік від Чорткова місцевий житель виявив артефакти, яким орієнтовно чотири тисячі років.

Про це повідомили у Чортківській міській раді.

Пан Геннадій викопав 17 бронзових браслетів періоду пізньої бронзи (центральноєвропейське виробництво) та сокиру із міді, яку використовували у військових цілях. Натрапивши на цінні знахідки, усвідомлюючи їх вартість, вирішив віддати їх на зберігання державі. Спершу чоловік вийшов на контакт із жителькою Чорткова Наталею Горячою, яка була головним комунікатором із істориками, археологами. Жінка сконтактувала із Національним музеєм історії України.

Вчора Чортків відвідали представники та археологи Національного музею історії України – провідного історичного музею України, що за кількістю та значенням колекцій є одним з найзначніших музеїв країни. Фахівці наголосили, що стільки дороговартісних, цінних предметів бачать уперше. Експерти оформили всі необхідні документи.

Зі слів археологів, такі браслети і сокиру вже знаходили на теренах нашої країни раніше, але таку кількість цінностей в одному місці бачать вперше. Спеціалісти виїжджали на місце знахідки скарбу, оформили всі відповідні акти.

Відомо, що вже найближчим часом знахідку експонуватимуть у Києві на виставці, приуроченій до Дня археолога.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,