27.04.2024

Ціна життя: в Україні 27 листопада вшановують пам’ять жертв Голодомору

Креатор буд

Мільйони жертв, які не пережили голод. Діти та дорослі, яких вбивали за пшеничне зернятко. Голодні смерті і братські могили заморених. Усе це – реалії 1932 – 1933 років.

Реалії, які радянська влада приховувала від усього світу. І під прикриттям розкуркулення – забирала останні харчі в українців. Щороку, в 4 суботу листопада, в Україні вшановують пам’ять про людей, яких вбив голод. У 2006 році офіційно визнала Голодомор Верховна Рада України, назвавши його геноцидом українського народу.

Дослідники досі сперечаються, яка точна кількість жертв Голодомору. Все через те, що у розпал голоду на місцях забороняли фіксувати реальну кількість смертей. Також існувала заборона записувати причину смерті як “голод”, тому в актах  вказували “від тифу”, “виснаження”, “від старості”.

Найбільш науково доведеною вважають цифру 3,9 мільйона людей. Але є історики, які переконують у тому, що цифри значно більші. Так, в інституті національної пам’яті припускють, що загиблих в Україні близько семи мільйонів.

Щороку в час вшанування жертв голодомору в українських містах і селах правлять молебні. Цьогоріч 27 листопада о 16:00 традиційно відбувається загальнонаціональна хвилина мовчання та акція «Запали свічу пам’яті». Засвітити вогники, вшановуючи мільйони вбитих голодом, кожен може біля відповідних місць пам’яті у своїх містах і селах або у вікнах своїх осель.

 

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,