27.04.2024

Чим особлива цьогорічна посівна кампанія на Тернопільщині

Ваша реклама

Посівна триває. Зараз на полях області активно працює техніка, адже погода сприяє. Тернопільщина наразі в трійці областей України, які вже засіяли найбільші площі орних земель. Як триває процес — дізнавалися наші журналісти.

Аграрії кажуть, наразі все за планом.

“У нас з культур, що ми весною будемо сіяти, першочергово — овочевий горох. Потім до Великодніх свят плануємо посіяти соняшник, згодом приступимо до кукурудзи, квасолі та гречки”, — пояснює головний агроном аграрного підприємства Василь Коцюруба.

Торік кукурудзу не саджали, додає агроном. Через війну були проблеми із сушкою, висока ціна на газ. Та цього року посадять. Але є зараз інша проблема в аграріїв – дуже дорогі мінеральні добрива.

“Наведу приклад. Для тонни аміачної селітри – треба продати 5-6 тонн пшениці. Коли вона може дати приріст 3,5 тонни. Збитки”, — пояснює Василь Коцюруба.

Дорого, але добрива купують, інакше ґрунт виснажиться, додає агроном. Показує у землі черв’яка. Якщо він є, значить із землею все добре. Підприємство обробляє приблизно 1400 гектарів землі. Загалом в області вже засіяли 17 відсотків площ. Це рекордні 67 тисяч га за тиждень посівної.

“Вже більша частина ранніх зернових культур посіяна. Це озима пшениця, ячмінь, посів вівсу завершили вже. Сприятливі погодні умови. Якщо минулого року була проблема з пальним, то зараз заготовили”, — заявляє директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів.

Загалом на Тернопільщині цього року планують засіяти 850 тисяч га землі. Добрива виросли в ціні, хоча вартість продукції залишилась на рівні минулого року. І проблема з логістикою залишається суттєвою. Деталі — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,