25.04.2024

Чи вилучать скандальну дитячу книжку про нетрадиційну сексуальну орієнтацію на Тернопільщині

Креатор буд

У Луцьку спалахнув скандал через дитячу книжку, в Одесі вимагають ці примірники вилучити із міських бібліотек, і у Івано-Франківську вже планують як це зробити. Йдеться про комікс “Принцеса+Принцеса: довго і щасливо”.

Авторка Кейті О’Нілл розповідає про те, як принцеса Аміра звільнила принцесу Сейді з вежі. Далі безліч пригод, під час яких дівчата здружились. А наприкінці історіхї – одружились. Батьки книжку з таким змістом засуджують, активісти вимагають заборонити, та є й такі, хто переконаний, що знайомити дітей з такими випадками треба змалку.

Книга в бібліотеках міста є і користується попитом. До того ж, цього коміксу дуже часто немає в стінах бібліотеки, оскільки після розголосу – книгою таки почали цікавитись. Рекомендують її читати дітям від 9 до 12 років.

Ми ж вирішили запитати тернопільських матусь чи не зарано у такому віці, цікавитись такими речами? Думки розділились – хтось вважає, що це доречно, хтось – що це суперечить християнським цінностям.

Заступник голови комісії УГКЦ у справах молоді, священник Архикатедрального собору Тернополя отець Роман Демуш переконаний, що одностатевий шлюб – це своєрідна маніпуляція. Як сама книжка та зокрема її назва.  Мовляв, Бог створив чоловіка та жінку, і лише ці дві статті можуть продовжувати рід та називатися подружжям.

Він вважає, про це розказувати дітям у такому віці рано. Адже саме в цей час  вони формуються як особистості та будують модель майбутньої сім’ї.

А от нічого поганого у цій книжці не побачила психологиня Тетяна Федорова. Фахівчиня зауважила, що на сторінках коміксу не розказують про нетрадиційну сексуальну орієнтацію, а руйнують гендерні стереотипи.

Фахівці наголошують, сучасні діти мають безліч інформаційних ресурсів. І саме у мережі Інтернет вони можуть прочитати все що їх цікавить. Тому на батьках лежить велика відповідальність, що потраплятиме в поле зору їхніх чад. І кожен вирішує про що, та яким чином розказувати своїм дітям.

До речі, на Тернопільщині ж за розповсюдження такої літератури відповідають у департаменті культури і туризму тернопільської обласної держадміністрації. Проте, там наголошують, жодних скарг до них не надходило. Тому питання про вилучення – не поставало.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,