26.04.2024

Чи вважають важливим святом День перемоги у Тернополі

Ваша реклама

За рік війни України з росією настрої людей щодо відзначення тих дат, що мають спільні корені з державою-окупантом, різко змінилася. Зокрема йдеться про День Перемоги. Згідно з соціологічним опитуванням Київського міжнародного інституту соціології 13 відсотків людей і досі вважають День перемоги важливим святом. Однак два роки тому ця цифра була зовсім інша — у 2021 році 30 % українців вважали це свято улюбленим і популярним серед населення.  Що кажуть про 9 травня тернополяни і чому на їхню думку його не варто відзначати — читайте.

Отже, хто святкуватиме цьогоріч 9 травня? Опитування свідчать, що все ж є ті, хто вважає День перемоги — святом, гідним відзначення. Так склалось історично. Роками Україна в складі СРСР, а пізніше в часи Незалежності відзначала 9 травня, а саме День Перемоги, салютами і парадами.

Однак після 2014 року все частіше і влада, і громадськість вшановували 8 травня, яке в світі відзначають давно. Це День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а також День примирення.

“Ми всі прекрасно розуміємо, що війна закінчилась 8 травня. Був підписаний акт капітуляції. І зрозуміло, що це питання і сам акт капітуляції — питання трагічне, бо в тій війні дуже багато загинуло людей і їх треба вшановувати”, — відзначив історик і краєзнавець Євген Філь.

А от 9 травня, як свято, за словами істориків, стало популярним в 60-70 роках минулого століття. Радянський союз побудував навколо нього цілий ідеологічний культ. Помпезні паради, салюти і “100 фронтових грам” давали для того, аби не виділяти реальну допомогу ветеранам та дітям-війни.

І не дивно, що ставлення до Дня Перемоги 9 травня зазнало суттєвих змін. Зокрема цьогоріч. У 2010 це було одне з найбільш важливих свят, так вважали 58% населення. До 2021 року його популярність впала вдвічі і вже тільки 30% вважали його цінним. А цього року залишилося тільки 13% прихильників. Про це свідчать дані соціологічного опитування КМІС. А  от тернополяни та гості міста розповідають, що відзначають не 9 травня, а 8 — разом з усім світом, бо це офіційна дата завершення Другої світової війни.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,