02.05.2024

Чи можуть заборонити чоловікам вступати у виші під час війни

Креатор буд

Студенти не воюють, тож їх більшає з кожним роком. Чи правда це? І чи дійсно українські чоловіки використовують такий спосіб, щоб уникнути мобілізації? Розглянемо на прикладі тернопільських вишів. Адже саме зараз триває вступна кампанія 2023.

За даними Міносвіти, вже другий рік поспіль кількість охочих отримати диплом спеціаліста збільшується. Причини різні. Дехто хоче здобути омріяну професію після школи, інші додатковий науковий ступінь. Але трапляються і ті, хто кардинально змінює профіль. У суспільстві дискутують. Кажуть, це рішення може бути пов’язане з тим, що чоловік уникає мобілізації.

Як нам повідомили в університетах Тернополя, цьогоріч кількість студентів дійсно збільшилась, проте не суттєво. Статистики за гендерним принципом виші не ведуть. Але збільшення студентів пояснюють тим, що умови для вступу спростились.

З точки зору закону, причин відмовляти абітурієнту немає. За словами адвокатів загальні вимоги для вступу мають бути однакові. Обмежень за віком чи рівнем освіти зараз немає, каже адвокатка Юлія Крет.

“На сьогоднішній день в законодавстві у нас не змінено жодним чином ніякої норми. Тобто стаття 53 Конституціі України передбачає так, що кожний громадянин України має право на освіту. Проте статтею 64 Конституції України вказано, що можуть бути обмеження в певний період. У воєнний стан або в період надзвичайного стану в країні. І саме в 64 статті не передбачено пункту і статті 53. Тобто якісь нововведення можуть бути, але знову ж таки не прийнято ні одного закону”, — пояснює Юлія Крет.

Що ж робити, коли університет відмовиться прийняти документи — дізнавайтеся у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,