27.04.2024

Чужий балкон на даху: у Тернополі на вул. Яреми, 12 не можуть порозумітися сусіди

Креатор буд

Відкритий простір облаштували у будинку на вулиці Яреми, 12. Ялини в горщиках, лавка для відпочинку та будується накриття. Проте усе це не на власному балконі, а на даху чужого офісного приміщення. Його власники — проти такого будівництва. Кажуть, документів і дозволів на таку реконструкцію ніхто не давав.

“Та людина з п’ятої квартири почала самовільно будівництво накриття нашого даху. Він каже, що хоче захистити балкон від дощу, вітру, бо там йому заливає, але він перед тим зробив балконні двері без документації. Четверта і п’ята квартира”, — каже представник власника приміщення на вулиці Яреми,12 Василь Сердюк.

Власник офісного приміщення перебуває закордоном. Тому тут має представника. Каже, поки домовитись із сусідами мирно не вдається. Неможливо потрапити і на дах, адже доступу туди немає.

“Кажу до нього, що ви робите на моїм дахом. Каже, що це не мій дах. Як це не мій дах? Я заплатив гроші, все офіційно. Я купив приміщення, все згідно закону. Згодом він признався, що заплатив забудовнику 500 доларів за те, що там нелегально зробив ті двері”, — розповів телефоном власник офісного приміщення Михайло Сердюк.

Михайло каже, для того, щоб вирішити питання з самовільно облаштованим балконом на його даху — звернувся до відповідних органів. Перевірку об’єкту здійснила комісія відділу державного архітектурно-будівельного контролю міської ради.

Висновок – “рекомендовано голові ОСББ підготувати та вручити лист щодо демонтажу металевого каркасу та приведення в попередній стан дах над нежитловим приміщенням.

Власник офісного приміщення викликав поліцію. Ті об’єкт перевірили і рекомендували звернутись до суду. Михайло Сердюк підкреслив, що хоче врегулювати ситуацію згідно закону.

При облаштуванні балкону виявили порушення. Перевірку будівництва металевого каркасу проводив архітектор Володимир Черкаса. Висновки такі. Він відзначив, що при візуальному обстеженні були помічені певні недоліки. Це, зокрема, неправильна герметизація існуючих каркасів, деякі недоліки по клумбах, неправильне використання даху.

А от власник однієї з квартир, який облаштував відкритий простір на даху Вадим Стельмах переконує, що має на це право. Адже дах спільний. Поліції чоловік пояснив, що будує каркас, адже до його будинку затікає вода. Він претензій Михайла Сердюка не розуміє.

Голова ОСББ Іван теж переконаний, що власник квартири не має права будувати каркас. Проте чому не втрутився у ситуацію – не повідомив.

Якщо металеві конструкції не заберуть, то власники офісного приміщення готові подавати до суду. Справою вже займається адвокатка Оксана Притула. Вона відзначила, що жодних погоджень ні на момент встановлення металевого каркасу ні на сьогодні порушником не вжито, працюємо над захистом порушених прав власників у судовому порядку.

Все ж власники офісного приміщення не хочуть, щоб на їхньому даху щось розміщали і кажуть, готові стояти до кінця, щоб дах залишався таки дахом, а не чужим балконом.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,