30.04.2024

Чому водойма стала “яблуком розбрату” в селі Ілавче?

Креатор буд

Зберегти сільський ставок чи відновити дорогу? У селі Ілавче люди розсварилися через місцеву водойму. Частина селян виступає за те, щоб спустити воду в ставі та прокласти шлях до кількох будинків. Інші ж кажуть, що таке рішення — неприйнятне, бо в криницях зникне вода. На зборах громади побували наші журналісти.

Люди в селі Ілавче скандалять вже не перший раз, знаходили компроміс. Але от знову — одним вода, іншим — дорога. Всі лиш сходяться на одному, водойму, яку зробили самовільно, аби вижити коли з криниць зникла вода, хочуть узаконити і внести на мапу громади.

Став у Ілавчі спустили наприкінці 1980-х років. Гребля і рів тут були, але водою його не наповнювали. Але кілька років тому криниці ілавчан обміліли. Щоб врятувати ситуацію, місцеві самостійно вирішили наповнити став водою. Рішення було вдалим — вода в оселях з’явилась.

А днями сталось непередбачуване – випав дощ і вода вийшла з берегів ставка. Тому між односельчанами знову виник конфлікт. Одні хочуть, аби ставок спустили і дали можливість відновити дорогу, яка веде до чотирьох будинків. Інші ж переконані — якщо водойму спустять, то води в криницях не стане.

Місцеві розділились на два табори, і далі відстоюючи кожен своє. Згодом до обговорень приєднався і голова Іванівської громади Руслан Шафранович, приїхав дізнавшись про такі імпровізовані збори. Людям одразу роз’яснює, що вулиця не затоплена. І готовий продемонструвати її журналістам.

Та перед тим голова додає. Ситуацію хотів вирішити спокійно. Став спустити не повністю, аби затоплена дорога висохла і там поклали бетонні блоки. Тоді каже, водойму знову наповнити. І в разі повторного підняття рівня води, люди все ж буду йти не по болоті, а гарною дорогою.

Показує, влада пішла на зустріч жителям села і розпочала будівництво дороги. Однак активісти стояли на своєму — водопроводу в селі немає, то хочуть зберегти воду хоча б в криницях. А інше питання, яке хвилює місцевих — узаконення водойми. Звертались і до екоінспенції. З’ясувалося, щоб водойма з’явилася на картах фахівців, її ще треба узаконити.

Втім на своїх проблемах наголошують і люди, які живуть поруч зі ставком. Саме вони просили приспустити став, аби відновити затоплену вулицю. Більше — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,