03.05.2024

Чому у Страсну п’ятницю для поклоніння виносять плащаницю: пояснення священника

Креатор буд

У передвеликодній тиждень християни відзначають Страсну п’ятницю, яка вважається найскорботнішим днем у році. Саме в цей день Ісус Христос був розп’ятий на хресті і опісля помер. В Страсну п’ятницю віруючим слід молитися і роздумувати над муками Ісуса Христа, а в храмах України для поклоніння християн виносять плащаницю.

Перед Великоднем у християн найсумніший день  — Страсна п’ятниця. Вона присвячена спогадам про страждання Ісуса Христа. Саме в п’ятницю, але понад 2 тисячі років тому, Спаситель був розп’ятий на хресті і помер болісною смертю на Голгофі. І через от ці страждання, страсті Христові, п’ятницю перед Великоднем називають Страсною.

“Господь йде на вільні страждання, завершуючи свій земний шлях, заради чого він і прийшов на Землю. І як Бог знав, що йому належить принести себе в жертву за спасіння роду людського”, — каже о. Богдан Комарницький, настоятель церкви Преображення Господнього.

У цей день в храмах не проводять традиційних богослужінь, але цілий день моляться і виконують сумні пісноспіви, наче перед похороном. А вже ближче до вечора виносять плащаницю.

“Плат із зображенням Ісуса Христа символізує що, як раз коли Ісуса Христа зняли із хреста і положили в гробницю. І для того і виноситься плащаниця на середину храму в знак як раз цієї скорботної події, для поклоніння і вшановування вірними”.

Плащаницю виносять з гробниці, яка розташована за захристією біля церковного престолу. До страсної п’ятниці вона зберігається там увесь рік.

Деталі — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,