03.05.2024

Чому священники рекомендують позбуватися пластику на кладовищах на Тернопільщині

Креатор буд

Пластикові букети чи живі квіти? Прибираючи на кладовищах, люди мають вибір між висаджуванням рослин або ж купівлею штучних композицій. Ми поцікавилися ціною таких товарів. Також дізналися чому священники просять вірян не нести пластикових квітів на могили.

Кладовище із пластику, або ж живих квітів. У провідну, чи поминальну неділю, на цвинтарях будуть відправи. Тож українці посилено прибирають на гробах рідних, а ми спостерігаємо за тим, чого більше — штучних вінків, висаджених квітів чи букетів.

Зараз на могилах пластику менше, але він ще не зник зовсім. Екологи наголошують, що штучні  квіти не мають нічого спільного з виявленням християнської віри. Але люди думають практично — не на камеру зізнаються, живі квіти швидко в’януть і їх треба часто змінювати. А пластикові прикрашатимуть могилу довше. Тому на ринку штучних квітів вистачає. Тут ромашки, троянди, півонії, тюльпани. Все з пластику. Ціни від 80 гривень за невеликий букетик і до 200 гривень за композиції. Продавці кажуть, зараз люди менше купують пластикові. Все ж таки надають перевагу живим квітам.

Позбуватися штучних квітів на могилах рекомендує і більшість священнослужителів. Настоятель Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ Олег Харишин каже, колись це було традицією, проте зараз все змінюється і наразі доречнішою буде жива квітка та молитва.

Штучні квіти — це не шанобливий подарунок для мертвого, а натомість справжня отрута для живого. Адже пластик розкладається сотні років і погано впливає на наше здоровя. А ще — забруднює довкілля.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,