19.04.2024

Чому небезпечна “молочка”: як тернополянам уникнути отруєння кисломолочними продуктами

Креатор буд

Влітку найчастіше люди можуть отруїтись. Адже висока температура погано впливає на продукти харчування.

Неперевірені молоко та сир в найкращому випадку можуть викликати діарею, в найгіршому – привести до лікарняного ліжка.
Сметана, кефір, молоко в пачці та пакеті, або ж у пластиковій пляшці. Таке різноманіття молочних продуктів на тернопільському ринку. І поруч, на стихійному – не менший вибір. Але ж яка якість на обох локаціях і чому медики попереджають про кислотність «молочки»?

У лабораторії тернопільського ринку кисломолочну продукцію перевіряють щоденно та кожну партію.

Провідна лікарка лабораторії ветсанекспертизи на центральному ринку Лідія Буба розповіла, що порушення виявляють щомісячно, а особливо у літній період. Адже у цей час сприятливий розвиток мікрофлори, температурний режим підвищений.
Окрім того «молочку» перевіряють і на фальсифікацію, а саме на домішки крохмалю. І якщо на звичайному ринку це контролюють, то стихійний ринок – небезпека. Не виключено, що тут можна натрапити на свіже молоко без домішок, але часом – і на сюрпризи. Як наслідок отруєння і діарея. А скаржитись не буде кому, бо продавці на тротуарах не здають продукцію на перевірку у лабораторію.

Пані Розалія до вибору кисломолочних продуктів відноситься відповідально. Упродовж 15-ти років молоко купляє тільки в однієї продавчині.

На стихійному ринку ніхто з продавців молочного товару на наші питання не відповідає. Що за молоко, звідки, за якою ціною і головне – чи є довідка з лабораторії – залишаємось без відповіді.

Все ж якщо хочете переконатись у тому, що молочні продукти якісні та відповідають нормам, вимагайте у продавців експертний висновок лабораторії. Є й інший варіант, як визначити свіжість “молочки”. Це зокрема за виглядом, констистенцією, запахом.

Отруєння кисломолочними продуктами влітку – досить поширена проблема. Тривале зберігання молочних виробів при високій температурі може призвести до розвитку стафілокока, що внаслідок веде за собою розлад шлунка. Щоб уникнути цього звертайте увагу на дату виготовлення продукту та при яких умовах він зберігається.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,