27.04.2024

Чому майбутнє найстарішої гімназії у Бережанах під загрозою

Креатор буд

Питання історичної спадщини України вирішується в Бережанах. Там ліквідували гімназію імені Богдана Лепкого. Навчальний заклад, який випустив не одне покоління відомих українців, зараз під загрозою забуття. Наші журналісти розбиралися у ситуації.

Бережанська гімназія — одна з найстаріших в Україні. Була. Бо на документах заклад припиняє своє існування вже після завершення цього навчального року.

“По факту з ліквідацією юридичної особи припиняється наша історія, неймовірно глибока…Припиняв заклад існування лише в умовах, коли була радянська влада в 1944 році. І зараз знову припиняє існування згідно рішення сесії Бережанської міської ради“, — каже вчитель історії Бережанського ліцею імені Богдана Лепкого Михайло Музичка.

Таке своє рішення Бережанська міська рада коментувати не захотіла, відповіді на інформаційний запит наші журналісти не отримали. Втім питання цієї установи порушувалось ще в 2021-му. Тоді доля закладу планувалась зовсім інша: реорганізувати ліцей, шляхом з’єднання з третім ліцеєм.

У січні 2023 року депутати скасували своє попереднє рішення. І ліквідували одразу ж дві юридичні особи. Як наслідок, два колективи отримують повідомлення про вивільнення з роботи, кажуть педагоги.

Власне такі повідомлення  вчителям та іншим працівникам закладу роздали 6 березня. Але документи сформульовані неправильно, пояснюють освітяни.

Разом з тим, що вчителі не знають своєї подальшої долі, не менш важливими є проблеми батьків, чиї діти навчаються у ліцеї. Адже не розуміють – куди далі мають іти учні?

“Сьогодні 8 березня. Лише сьогодні міська рада надіслала гугл-опитування батькам “Куди батьки будуть давати своїх дітей”. Тобто, раніше нас не запитували. Я як вчитель, як мама учениці гімназії скажу, нас не запитували. Лише знищивши школу, нас питають куди ми хочемо розприділити своїх дітей”, — відзначає вчителька англійської мови, мама учениці Бережанського ліцею імені Богдана Лепкого Надія Коковська.

Чому про таке рішення і працівників, і учнів з батьками попереджали вже після ухвалення – пояснень в міській раді теж не надали.

Разом з цією гімназією міська рада ліквідувала і третій бережанський ліцей. Тому відкритим залишається наступне питання: якщо буде новий заклад, то чий він правонаступник? Деталі — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,