27.04.2024

Біля пам’ятника великому українцю Ярославу Стецьку у Тернополі провели зустріч-реквієм

Ваша реклама

Пам’ять про великого тернополянина, одного з ідеологів та провідників українського націоналізму, голову ОУН-б, президента антибільшовицького блоку народів Ярослава Стецька вшанували в Тернополі.

5 липня виповнилось 36 років з дня його смерті. Біля пам’ятника видатному українцю зібрались небайдужі тернополяни, аби покласти квіти та поділитись спогадами.

«5 липня 1986 року, не доживши всього 5 років до дня відновлення незалежності української держави в далекому Мюнхені помер великий ідеолого української державності, один із керівників ОУН, прем’єр міністр української держави Ярослав Стецько», — відзначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Народився політичний та військовий діяч 19 січня 1912 року в Тернополі у сім’ї священника Семена Стецька. Закінчив українську гімназію, вивчав право й філософію у Краківському та Львівському університетах.

«Його світогляд формувався в дуже цікавий період, тому що розпадалась Австрійська імперія, будувалась ЗУНР, пізніше була боротьба з поляками і тому була створена ОУН, був в числі перших її рядів», — сказав краєзнавець і працівник музею політичних в’язнів Ігор Олещук.

Подробиці про життєвий шлях і здобутки Ярослава Стецька — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,