25.04.2024

“Безбар’єрна Україна”. Про рівні права усіх категорій населення говорили у Тернополі

Креатор буд

“Безбар’єрна Україна”. Регіональна конференція об’єднала представників громадськості, влади, народних депутатів у Тернополі. Мета ініціативи, яку започаткувала перша леді України Олена Зеленська, – створити рівні умови для всіх людей і забрати із повсякденного життя не тільки фізичні бар’єри, але й інформаційні, цифрові, суспільні, громадянські, освітні та економічні.

“Так само і безбар’єрність. В Україні вона можлива, але в невеликих дозах і виключно на таких конференціях. Ми слухаємо доповіді, аплодуємо, а потім розходимось у реальний світ. Де нормативних або правильних пандусів немає навіть в аптеках та лікарнях, — відзначила народна депутатка України, голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк. — Тому перед нами стоять дві великі місії. Перша – додати безбар’єрність до української інфраструктури. Друга – додати безбар’єрність до української свідомості”.

Барʼєри провокують відсутність сприятливого середовища для фізичного розвитку та самореалізації, доступу до освіти, а також умов та можливостей для працевлаштування. Україна втрачає величезний потенціал, відмовляючись взаємодіяти з різними людьми.

“Ми знаємо, що окрім людей, які зараз вже потребують доступу до багатьох державних будівель, до медзакладів, закладів освіти, в нас в країні триває війна і багато наших захисників, які зараз на полі бою відстоюють нашу державу повернуться додому і також потребуватимуть оцього безбар’єрного доступу”, — наголосив народний депутат України Володимир Гевко.

Щоб втілити у життя ініціативу створили “Альбом безбар’єрних рішень”. Це перший в Україні посібник для архітекторів та проєктувальників, всіх, хто може зробити безбар’єрним простір, для життя і праці. Тут чотири розділи, які враховують воєнні реалії.

“Ми повинні на всіх рівнях, в громадах наших формувати правильно спільну думку і щоб ця філософія безбар’єрності була закладена як основний з векторів під час будівництва нових споруд, нових будівель, створення доступності тих чи інших послуг, які є вкрай необхідними для всіх людей, які проживають в Україні, — підкреслив Володимир Гевко.

Під час панельної дискусії учасникам представили унікальне видання “Довідник безбар’єрності”, зі шрифтом Брайля, конгревним тисненням, QR-кодами на переклад жестовою мовою.

“Загалом це книга, яка містить в собі сучасну лексику, яка об’єднує різноманітні групи людей. Вона доступна для розуміння і показує, як правильно спілкуватися за тими чи іншими термінами. Довідник у фізичному форматі передали ми в нашу Тернопільську обласну універсальну наукову бібліотеку”, — сказала лідерка руху “Зе!Жінки” в Тернопільській області Юлія Хаєцька.

Під час конференції голова Тернопільської ОВА Володимир Труш підписав декларацію про підтримку національної стратегії створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року.

“Закликаємо громадян брати участь в обговорені та визначені пріоритетних напрямків реалізації цілей і стратегій у територіальних громадах області. Під чим і підписуюсь”, — зазначив начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш.

На Тернопільщині останніми роками під час реалізації проєктів  особливу увагу звертають саме на доступність об’єктів, додає Володимир Труш.

“Хорошим втіленням цього проєкту може бути останній зданий ЦНАП у Хоросткові, де передбачені всі варіанти безбар’єрності — і простір, і в’їзд, і ширина дверей, і ліфти, хоча будівля двоповерхова. Чи варто це робити? Варто”, — підсумував Володимир Труш.

Тарас Хоміцький постійно досліджує міське середовище щодо доступності. Найчастіше, каже, підрядники не дотримуються стандартів щодо висоти бордюрів і кутів нахилу тих же пандусів. Тож контроль громадськості потрібен. Як і залучення різних категорій громадян до таких обговорень.

“Нам ця тема дуже є важливою. І це добре, що є така національна програма і вона спускається зверху і по етапах спускається вниз. Очікуємо, що влада буде залучати нас, різні групи маломобільні до цього”, — заявив голова ГО “Безбар’єрний Тернопіль” Тарас Хоміцький.

Адже розвиток безбар’єрності в Україні – це продовження курсу на євроінтеграцію, наголосили учасники.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,