03.05.2024

Аграрії і продавці Тернополя пояснили, чому садитимуть менше картоплі

Креатор буд

Картопля — у дефіциті? Аграрії і продавці Тернополя пояснили, чому садитимуть менше картоплі. Чим обґрунтоване таке рішення і чи є попит на картоплю на тернопільському ринку — дізнавалися журналісти.

Тож чи буде дефіцит картоплі? Відповідь аграріїв однозначна — ні. Адже минулий сезон був дуже щедрим і врожайність перевищила очікування фермерів. Тож бульби, запеняють аграрії, вистачить і на 2023 рік. Але є інша проблема — ринкова пропозиція перевищує попит. Тобто запас для продажу перевищує суму, яку споживачі готові потратити.

“Загалом звичайно із-за непростої економічної і політичної ситуації фермери зменшують виробництво площі під картоплю. Крім того, також зменшується об’єми закупівлі насіневої картоплі, Все — через непросту фінансову ситуацію. Велика кількість фермерів прийняла рішення або обійтися власним насінням, власною насіневою картоплею, або закупити насіння низьких репродукції”, — пояснює директор аграрної компанії Ігор Чечітко.

На тернопільському ринку картопля на прилавках є, але продавці зізнаються, везуть сюди її мало. З роками помітили, у нас область аграрна, тож кожен має свої городи з бульбою. Частіше купують міські чи приїжджі. Ціни коливаються від 6 до 8 гривень за кілограм, а якщо брати сіткою — по 5 гривень. Продавці кажуть, саме на цей овоч, як такого попиту немає. Але за два місяці цього року ціна все одно зросла на 1-2 гривні.

Покупці підтверджують, картоплю на ринку беруть рідко, бо мають власну. Однак, інколи вже ж доводиться купувати. Цінам не радіють, але розуміють чому так. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,