19.03.2024

Абітурієнти, які живуть в окупації, зможуть вступати у тернопільські виші дистанційно

Ваша реклама

Вступ онлайн. Для абітурієнтів з тимчасово окупованих та особливо небезпечних територій у 2023-му передбачать дистанційний формат подачі документів. Такі зміни анонсували в Мінінтеграції. Що це означає для вступників — дізналися наші журналісти.

У 2023-му абітурієнти з тимчасово окупованих територій будуть вимушені вступати у вищі навчальні заклади дистанційно. Перешкоди у вступній кампанії виникли ще у 2014-му, коли росія почала збройну агресію в Україні. Перед абітурієнтами постало питання як складати іспити і вступати до університетів.

“У 2014 році були певні зміни. Але тоді була можливість виїзду на неокуповані території. Були створені відповідні центри — центри пришвидшеного тестування “Донбас Україна” і “Крим Україна”. такий центр працював і в структурі нашого університету”, — відзначив відповідальний секретар приймальної комісії ТНПУ ім. Володимира Гнатюка Юрій Древніцький.

Тоді абітурієнти спершу мали складали ДПА на неокупованій території, а тоді в університетах, якщо цього вимагав заклад — вступні іспити. До 2022-го покинути окуповані території було простіше, тому більшість українців мали змогу безпечно скласти іспити. Але все змінилося минулого року. Вступникам створювали штучні перешкоди для виїзду з тимчасово окупованих і небезпечних територій. Тому в уряді передбачили дистанційний прийом вступних іспитів від такої категорії осіб, пояснив Юрій Древніцький.

Все тому, що на період літа-осені 2022 військові дії змінювали карту фронту дуже часто. Тому до всіх попередніх способів вступу додався дистанційний — через веб-режим, відео зберігається як документ, підкреслив відповідальний секретар приймальної комісії ТНПУ ім. Івана Пулюя Володимир Кобельник.

Такий же спосіб, найімовірніше, передбачать для випускників з особливо небезпечних територій і в 2023-му. Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

В університетах Тернополя запевняють, до формату вже підготувалися. Усе для того, аби випускники мали доступ до вищої освіти. Так було і в 2022-му -кількість студентів з ТОТ у тернопільських вишах помітно зросла, в порівнянні з періодом від 2014-го. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,