30.04.2024

Іконопис, якому немає аналогів: у Чорткові розмалюють головний греко-католицький храм єпархії УГКЦ

Ваша реклама

Головний греко-католицький храм Бучацької єпархії матиме новий іконостас. У катедральному соборі апостолів Петра і Павла, що у Чорткові, тривають підготовчі роботи до іконорозпису вівтарної частини.

Масштаб майбутньої роботи вражає – 270 метрів квадратних.

Наразі ж майстри вже нанесли грунтівку і ліквідували мікротріщини на стінах. Пан Ігор – іконописець, який створив макет майбутнього розпису. Чоловік розповів, що працював над розробкою три місяці, адже хотів розробити унікальне зображення, яке не мало б аналогів в жодному іншому храмі.

На макеті розпису майбутнього вівтаря є багато цікавих деталей. Наприклад – традиційна українська вишивка на одязі Ісуса та ангелів, а також зображення карти України і самого собору апостолів Петра і Павла. Іконописець зазначив, головним завданням було створити ескіз із символічними українськими елементами.

За словами пароха парафії Катедрального собору святих апостолів Петра і Павлв УГКЦ отця Андрія Лемчука, сам храм збудували у 2001. Вже 20 років його стіни чекали на розпис. Впродовж цього часу небайдужі парафіяни залишали свої пожертви, аби допомогти зі збором необхідних коштів. Розпочати ж розмальовувати стіни майстер має вже після Великодня.

Згодом планують у тому ж стилі розмалювати й інші стіни храму, а завершити роботи з іконопису вівтарної частини мали б вже до кінця 2021 року.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , ,