28.03.2024

80-річний киянин за власні гроші відновлює костел у рідному селі на Тернопільщині

Креатор буд

Киянин Микола Горбаль родом із села Литячі на Тернопільщині. Саме там, розташований занедбаний костел, який уже 5 років він відновлює.

Чоловік розповів, звели храм наприкінці 19 століття, тоді у селі було близько 30 польських родин. А після їх депортації під час Другої світової війни,  костел перетворили на колгоспний склад. А згодом приміщення взагалі закинули.

Проте, сумління чоловіка не давало йому спокою. Адже у місці, де колись молились – з’явились купи сміття. Отож, у 2017 пан Микола розпочав роботи із повернення костелу його істинного обличчя.  Із споруди та подвір’я вивезли 26 причепів непотребу.

Чоловік поділився, що поставив перед собою завдання – відновити храм, аби він став місцем зближення двох культур – польської і української, місцем поєднання, порозуміння.

Зараз костел у селі Литячі майстри уже відновили ззовні. Проте ще чимало робіт потрібно зробити всередині. Микола Горбань зазначив, на часі питання підведення електрики до споруди та оновлення стелі. Уже потім він шукатиме спеціалістів для поновлення розпису та оформлення інтер’єру костелу.

Кошти на відновлення костелу Микола Горбаль збирає самостійно, відкладає зі своєї пенсії. За 5 років чоловік вклав близько восьмисот тисяч гривень у ремонт споруди. Зараз, він просить у Бога здоров’я, щоб завершити розпочату справу – освятити костел і назвати в честь Святого Івана-Павла ІІ.

Читайте також: Унікальний костел у селі Сороцьке: місцеві шукають способи відновити пам’ятку

 



Джерело | Т1 Новини

Мітки: ,