24.04.2024

560 дітей взялися за руки: у Тернополі встановили рекорд України “Безбар’єрний шлях”

Креатор буд

У Тернополі встановили рекорд України “Безбар’єрний шлях”. 560 дітей віком від 1 до 16 років, разом з батьками взявшись за руки створили “Живий ланцюжок” від Надставної церкви до пристані Тернопільського ставу. Сьогодні в Міжнародний день захисту дітей організатори зібрали всіх охочих.

“Наша громадська організація Асоціація жінок в Україні “Дія” завжди долучається до заходів, де є діти, а особливо, де є діти з інвалідністю. Сьогодні йде повномасштабна війна. Тому дуже важливо піднімати питання дітей з інвалідністю, бо йдуть тривоги і вони повинні спускатись в укриття. Ми повинні піднімати тему про безбар’єрний шлях, щоб всі діти були в однакових умовах. І це важливо сьогодні говорити”, — відзначає голова ГО “Асоціація жінок України “Дія. Тернопіль”, депутатка Тернопільської міської ради Ольга Шахін.

Серед учасників встановлення рекорду — 200 дітей з інвалідністю. Ірина Саверіна, мама Мілени, дівчинки, яка народилась із ДЦП і має важку форму інвалідності.

“Наші дітки — особливі, але їх обмежувати від суспільства не можна. Тому треба суспільству донести те, що наші дітки такі самі, як і нормотипові, але їх постійно треба допомагати ніколи не жаліти і не співчувати”, — каже Ірина Саверіна.

Серед учасників були не лише маленькі тернополяни, а й дітки з області та вимушено переміщені.

“Ми всі однакові і маємо такі ж права. І ці діти так само, як і інші мають бути в соціумі, це дуже круто, якщо всі так об’єднані. І насправді на початку ніхто не знав як буде, а під кінець просто дуже багато людей вирішили приймати участь у встановленні рекорду”, — сказала мама дитини з інвалідністю Людмила Березовська.

“Це дуже важливо для наших дітей, щоб вони були такі, як всі. І вони мають бути більш соціалізовані, тому ми стараємось долучатись до всіх соціальних організацій”, — зауважила мама дитини з інвалідністю Оксана Снятовська.

Організатори кажуть, головна мета цього заходу — показати, що всі мають рівні права. Тому в міжнародний день захисту дітей вирішили об’єднати їх гарною справою. Також хотіли, аби малюки відчували любов і турботу.

“Спершу вітаю всіх з Днем захисту дітей. Також вітаю вас. Ви всі сьогодні стали рекордсменами, тому що ви всі разом долучились до створення нового рекорду України, ви молодці. Величезне дякую всім організаторам цього заходу, тим хто долучається до допомоги для реалізації цього заходу”, — заявив міський голова Тернополя Сергій Надал.

“Захід націлений на те, щоб об’єднати дітей, об’єднати нормотипових, дітей з інвалідністю, з освітніми потребами. Показати що ми разом і рухаємось в напрямку безбар’єрності і віримо що за дітьми — майбутнє”, — підкреслила голова ГО “Їжачок” Ольга Гумен.

Всім зареєстрованим дітям роздали порядкові номери. Кожен стояв на заздалегідь визначеному місці. “Ланцюг” мав довжину понад 500 м.

“Ми допомогли об’єднати діток — інклюзивних і здорових. І показати цим рекордом, що немає діток, які мають вади. Є ті, хто мають потреби. І тому сьогодні ми всі об’єднались. У нас багато організаторів і партнерів. Добре, що маємо можливість показати, що всі зараз цінні і дитинство має бути в кожної дитини”, — сказала співорганізаторка заходу Оксана Петришин.

Не забували дякувати сьогодні і українським захисникам. Адже завдяки ним свято можливе. Нині багато діток через напад ворога втратили батьків, домівки, перебувають на окупованих територіях або десь далеко закордоном.

“Сьогодні наші Збройні сили України ціною власного життя захищають наших дітей, їх майбутнє. Дуже важливо пам’ятати завдяки кому ми маємо змогу навіть тут зібратись, на цій гарній площі біля пристані ставу. Велика дяка їм за це”, — відзначив директор БФ “Карітас. Тернопіль” о. Роман Загородний.

Сьогоднішній рекорд доказав місту, що воно рухається в правильному напрямку. Опісля кожна дитинка отримала подарунок та сертифікати учасників.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,