06.05.2024

Життя без готівки: чи готові тернополяни платити лише картками

Ваша реклама

Життя без готівки. Про відмову від банкнот і монет заговорили в Офісі президента. Чи реальний такий крок для України? Які переваги й недоліки оплати виключно картками? Про це з фахівцями і пересічними тернополянами спілкувалася наша знімальна група.

Отже, на конференції в Лондоні озвучили – Україна може перейти на безготівкову економіку, тобто “кешлесс”.

“Аналізуємо такий досвід і сценарій переводу економіки всієї системи на кешлес. Це все що було сказано. І це дійсно так. Ми дійсно зараз аналізуємо і дивимось чи можна і як це можна запровадити”, — заявив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма.

За словами чиновника ця ідея лише на стадії обговорення, а зміни не будуть миттєвими. Адже потрібен системний та комплексний підхід. Якщо план буде реалізований, то разом з десятками інших реформ, у різних сферах.

Основна перевага цього переходу — зменшення корупції. За словами експерта, 99,9% хабарів здійснюється в готівці.

Крім того, останніми роками українці все частіше використовують цифрові платежі замість готівки. Забувши про гаманець із банкнотами. І люди кажуть, їм так зручно.

А от економісти впевнені, перспективи швидкого переходу на кешлес, а тим більше повне зникнення готівки – дуже мінімальні. Доктор економічних наук Тарас Маршалок каже, Україна залежить від глобальної економіки, а в інших країнах ситуація з готівкою така ж як в нас.

“Для мене ця ідея є абсолютно утопічною. Тому що, по-перше, на сьогоднішній день, немає жодної країни в світі, де би не було готівки”, — відзначає науковець.

Навіть у тих країнах, де успішно функціонує кешлес, а це Норвегія, Швеція та Великобританія, все одно в обігу є мінімальна кількість паперових купюр. Щодо України, то в нас 30% коштів — це готівка. Тож, за словами тернопільського експерта, запровадження такої реформи призведе до порушення економічної архітектури та спричинить утиск вибору.

Натомість заступниця голови національного банку України Катерина Рожкова переконана — в переході на кешлес є безліч плюсів і банківська система до цього готова. Тим паче, сучасні технології дозволяють розраховуватись онлайн будь-де. Здійснити переказ коштів можна картою, смартфоном або електронним годинником.

Насправді, Тернопіль вже зробив перший крок до зменшення готівкового розрахунку. Майже два роки весь громадський транспорт міста приймає оплату лише онлайн.

Директор ТОВ “Системний зв’язок” Віталій Васильків каже, в першу чергу це забезпечило прозорість розрахунку. З’явилась чітка звітність по пасажирах і, зокрема, пільговиках. Плюс – люди карткою розраховуються самостійно, не відволікаючи водія. А ще ця система допомогла вирахувати оптимальну ціну для маршруту.

Звісно, каже пан Віталій, перехідний період був не простим. Люди звикали 2 місяці до того, що готівка в транспорті не потрібна. Але зараз жителів та гостей міста така система влаштовує. Тож, і повний перехід на кешлес потребуватиме часу на адаптацію людей, а ще реформування дотичних структур.

Але в місцевих є певні переживання за людей похилого віку. Кажуть, не всім легко дасться повний перехід на кешлес, бо тут і телефон відповідний мати треба, і банківську картку, і щоб всі нарахування надходили лише на рахунок, а не на руки.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,