20.04.2024

За воду та тепло тернополяни платитимуть по-іншому

Креатор буд

Інші договірні відносини та зміни при оплаті. Рахунки за грудень від “Тернопільміськтеплокомуненерго” будуть трохи іншими, ніж до того. У відомстві запровадили нову договірну систему відносин зі споживачами.

Так, змін зазнали назви послуг. Їх дві і тепер це постачання гарячої води та постачання теплової енергії. Раніше люди платили кошти за опалення, яке потрапляло у їхню оселю. Тепер усе змінилося. Незалежно від того централізоване чи індивідуальне опалення у вашій квартирі, вам приходитимуть додаткові платіжки за тепло.

“Згідно закону про комерційний обіг вся теплова енергія, яка заходить у багатоквартирний будинок, обігріває будинок, обігріває співвласників будинку. Івони повинні оплачувати за неї. Це не вимога органу місцевого самоврядування, це не вимога тепломереж, це вимога законодавчого органу. Тобто є законодавець, який затвердив закон про комерційний облік, і тепер ми повинні оплачувати все, що заходить в будинок”, — пояснює ситуацію голова правління ОСББ “Симоненка,5А”, “Чалдаєва, 13” та “Чалдаєва, 17” Сергій Лупак.

Платимуть усі жителі, не залежно від виду опалення у квартирі. До списку входять стояки, розташовані у будинку, горища, підї’зди, через які проходить тепло. Усе замірятиме лічильник, а тоді суму будуть ділити.

Окрім цього, платити треба буде за абонентське обслуговування. Будинки мали укласти договори про надання послуг з постачання теплової енергії. Усіх, хто цього не зробив, за замовчуванням перевели на публічний договір, де передбачено оплату обслуговування абонентів. Вона за теплову енергію коливається від 18 до 27 гривень, а гарячу воду від 11 до 23. З новинок для містян впровадять двоставковий тариф.

“Раніше був одноставковий тариф тепер двоставковий тариф. Якщо бачите по структурі витрат тут і тут вони однакові, — пояснює заступник директора КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Богдан Миськів. — Для того, щоб в опалювальний період зменшити навантаження на споживача, щоб він платив менше в опалювальний період, а частину коштів сплачував в міжопалювальний період зробили цей двоставковий тариф. Є умовно змінні”.

По-іншому платити доведеться і за гарячу воду. Якщо у вас немає для неї спеціального лічильника, то ви платитимете суму, яку нарахує загальний лічильник будинку. Загальні куби ділитимуться для оплати на ті квартири де немає водомірів гарячої.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,