29.03.2024

За кордон не пускають не лише чиновників: список посад, які під забороною

Ваша реклама

Понад 24 тисячі депутатів місцевих рад, а ще суддям, прокурорам та інші категоріям держслужбовців з 1 лютого заборонили виїжджати за кордон. Однак чимало депутатів у містах чи селах займаються волонтерством і часто виїжджають закордоном, є пенсіонерами, або ж людьми з інвалідністю. Тепер цим людям теж заборонено покидати країну. Проблему вивчали наші журналісти.

Депутатка Тернопільської міської ради Ружена Волянська допомагає військовим з 2014 року. Після 24 лютого жінка почала особисто їздити за кордон і шукати необхідні для бійців одяг, екіпіровку та медзасоби. А тепер, виявляється, не зможе. Її, як депутатку місцевої ради, не випустять за межі країни. Згідно з постановою Кабміну. Ружена відзначає — це значно уповільнить і ускладнить процес допомоги.

Ружена не єдина не зможе виїхати за кордон, через свій мандат. У постанові Кабінету міністрів є цілий перелік тих, хто потрапляє під заборону. Крім народних депутатів, керівників міністерств та державних установ, не зможуть виїхати і їхні заступники. А також судді, прокурори, держслужбовці, які заброньовані на період мобілізації. Пустять їх за межі України лише в трьох чітко визначених постановою випадках.

“Мова про жінок або чоловіків, які самостійно виховують дітей до 18 років, якщо їхні діти перебувають за кордоном. Вони можуть перетнути такий кордон надавши відповідні підтверджуючі документи. Також чиновники можуть перетнути кордон для лікування Але в такому випадку має бути лист від Міністерства охорони здоров’я”, — відзначає юрист Тернопільського міського центру надання безоплатної правової допомоги Юрій Йосифів.

Ще держслужбовці можуть отримати службове відрядження. Та є але… Депутати місцевих рад ним скористатися не можуть, бо не є службовими особами.

Адвокат каже, зараз чимало депутатів у селах та містах хочуть скласти свої мандати через те, що в подальшому не матимуть змоги виїхати за кордон. Не просто на відпочинок, а в разі необхідності. Однак депутати місцевих рівнів додають – розуміють рішення про заборону виїзду. Бо відпочинок високопосадовців за кордоном в час війни — обурює усіх.

Що може покращити ситуацію для депутатів-волонтерів — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , , ,