20.04.2024

Єдиний в Україні історико-меморіальний музей політв’язнів відзначає 25-річчя

Креатор буд

Понад 150 тисяч відвідувачів із України і з-за кордону. Так активно у Тернополі діє обласний історико-меморіальний музей політв’язнів. В установі відзначили 25-річчя з часу її створення.

Секретар Тернопільської міської ради Ігор Гірчак відзначив цінність напрацювань тернополян, які докладають зусиль, щоби музей діяв і розвивався. Привітав із ювілеєм працівників установи і заступник голови Тернопільської ОДА Віктор Устенко.

Відзначимо, що музей є єдиним в нашій країні,  де збереглись майже три десятки камер, у яких свого часу ув’язнили борців за волю України. Відкрили музей 14 жовтня 1996 року.

Старший науковий працівник музею Ігор Олещук, розповів, що цей музей — найбільший створений в слідчому ізоляторі КГБ один на Україні. Заснування такої установи мало велике значення, тому що в 1990-х роках люди приносили фотографії, довідки про реабілітацію. Музей заснували, аби зберегти історію, свідчення очевидців.

Зараз заклад є однією із п’яти філій музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини. Тут неодноразово створювали фільми, проводили різноманітні молодіжні ініціативи та акції. А найважливішим зараз є догляд за експонатами і приміщенням музею, його здійснюють працівники закладу. Отож з нагоди 25-річчя вони отримали подяки міського голови.

Відвідати Тернопільський обласний історико-меморіальний музей політв’язнів можуть школярі, студенти та усі охочі. Працює він із 10 ранку до 17 години щодня, окрім середи і понеділка.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,