24.04.2024

Як жителі Струсова переховували євреїв під час Голокосту

Ваша реклама

Голокост — одна з найстрашніших сторінок в світовій історії. Свідчення того, що людські викривленні переконання можуть бути трагедією для цілого народу. Кожного року 27 січня світ вшановує пам’ять усіх жертв Голокосту. За період Другої Світової війни було винищено близько 6 мільйонів євреїв. І лише одиницям вдавалося врятуватися від німецьких нацистів. Допомагали їм в цьому й українці. Вже після десятки років люди, яким вдалося врятувати євреїв отримали почесні відзнаки — Праведників народів світу. Історію таких праведників в часи Голокосту, селян зі Струсова Василя та Софії Капуст та порятунок двох євреїв з десятків тисяч жорстоко вбитих — дізналися наші журналісти.

За документальними свідченнями, які надав директор Державного архіву Тернопільської області Федір Полянський, на Тернопільщині від рук нацистів в період війни загинуло понад 130 тисяч євреїв. Ще близько 50 тисяч німці вивезли до таборів смерті.

Андрій Капуста, внук Василя та Софії Капусти, показав журналістам величезний водяний млин у Струсові. Саме на даху цієї будівлі півроку в 1943-му його родина переховувала двох євреїв.

“Їх звали Шмуель і Роза, їм вдалося втікти. Всі їхні родичі, всі рідні були знищені — ніхто не вижив. Оскільки Шмуель працював з моїм дідусем, то прийшов вночі до дідуся разом з цією Розою. І дідусь їх прихистив на горищі цього млина”, — відзначив Андрій Капуста.

У Струсові була активна община євреїв. На початку війни тут їх проживало понад тисячу. До нашого часу досі збереглася велична синагога, яку звели ще в кінці XVІІІ століття. Існувала також єврейська школа. Знищення цього народу почалося із входом німецьких військ на територію України.

“Вже в 1942 році почалася планована акція вивезення всіх євреїв, не тільки з містечка Струсів, але й зі всієї окупованої Західної України в табори смерті. І зокрема більше ніж 600 чоловік населення єврейського було вивезено в табір смерті “Белжец”. Звідти ніхто не повернувся”, — розказав Андрій Капуста.

Ще близько 300 євреїв потрапили в теребовлянське гетто, де над ними знущалися і використовували як робочу силу. В 1943 році німці отримали наказ знищити гетто. Тоді ж кільком євреям вдалося втікти. В ніч, коли відбувалися погроми в Теребовлі на порозі Василя Капусти з’явилося двоє – Шмуель Зельцер та Роза Туніс. Українці на свій страх і ризик їх заховали. На даху млина чоловік і жінка переховувалися півроку. А коли стало холодно, то родина Капусти забрала їх до себе. В хліві серед худоби для них вирили землянку. Подробиці порятунку євреїв — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,