20.04.2024

Як врятувати потопельника: у Тернополі нагадали про безпеку на воді

Ваша реклама

13 людей загинули на водоймах Тернопільщини від початку року. Серед них троє дітей. Це більше, ніж за аналогічний період торік. Тому рятувальники ДСНС вирішили нагадати основні правила відпочинку.

Отож, вчимо разом. Коли людина тоне, вона, як правило, не кричить, кажуть рятувальники. Адже не має на це сил. Якщо ви не впевнені, що зможете допомогти людині, яка тоне, у воду краще не заходьте. Знайдіть того, хто вміє добре плавати. Зателефонуйте до служб 101 та 103. Якщо ви все таки йдете у воду на допомогу, потрібно запливати, або збоку, або зі спини, щоб зробити захват. Треба зі спини заплисти, взяти його або під руки, або під шию так, щоб ніс і рот був на поверхні і щоб була змога вдихнути. Це пояснює рятувальник Владислав Білоножка.

Якщо є можливість, киньте постраждалому рятувальну мотузку або коло. На березі людину треба покласти на тверду рівну поверхню. Якщо вона непритомна і не дихає, тобто перебуває у стані клінічної смерті, треба провести серцево-легеневу реанімацію. Як її проводити — дивіться в сюжеті.

Додатково нагадаємо, що основна причина смерті на воді – купання напідпитку або ж у невизначених для цього місцях, наголошують рятувальники. Хоча на сьогодні в області є лише 3 офіційних місця для купання. Циганка, Дальній пляж у Тернополі, і на ставі у Лановецькій громаді.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,