29.03.2024

Як війна і блекаут вплинуть на вартість молока на Тернопільщині

Ваша реклама

Продукт, який популярний у наших харчових наборах. Молоко разом з іншими товарами додає в ціні. Фермери кажуть, на це впливає чимало факторів, а тепер додалась і війна. Що буде з ринком молочних товарів та яке вирішення бачать виробники — дізнавалися наші журналісти.

Отже, смачне молоко у вашій склянці — це не просто продукт від корови. Це ціла низка технологічних процесів, економічних чинників, які потрібно долати фермерам. Цьогоріч додалися і воєнні виклики.

“Нема світла — ми працюємо на генераторах. Сьогодні дизпаливо дороге. Багато йде дизпалива — і тому дорожчає собівартість одної літри молока”, — відзначив керуючий молочно-товарницьким комплексом ТзОВ “Бучачагрохлібпром” Володимир Саврій.

Зараз середня закупівельна ціна молока на ринку — більше 12 гривень. Після того як його підготує переробник вартість зросте чи не вдвічі — це і є та ціна, яку платимо ми в магазинах. Тому вартість молока, кажуть фермери — це довгі гроші. Бо від моменту народження корови і доти, коли вона даватиме молоко – кілька років в неї потрібно безповоротно інвестувати.

“Від моменту народження до отримання молока проходить десь два роки. Це треба інвестувати в виробництво, доїльний зал, приміщення. Не кожен підприємець готовий до таких капіталовкладень. Крім того, в цьому році у зв’язку з війною підтримка тваринництва на даний час взагалі відсутня”, — розповів директор ТзОВ “Бучачагрохлібпром” Казимир Попіль.

Ринок молока в Україні дефіцитний, зазначають фермери. Окрім цього, на ціну продукту впливає купівельна спроможність покупців. Власне, всі ці чинники наразі дозволяють хіба що виходити на нуль, без збитків.

“Скажемо так – на грані собівартості. Ніхто ніяких прибутків не отримує. Але зберігаємо робочі місця і зберігаємо поголів’я. Бо якщо зараз втратимо худобу, то відновити зможемо за два роки і більше”, — наголосив Казимир Попіль.

Те ж саме зазначають і у спілці молочних підприємств України. До кінця 2022 року прогнозують, що кількість корів сягне рекордно низького рівня — 1 млн 390 тис голів. Це найменший показник за останні 30 років Господарства населення виробляють близько 3,5 млн т молока, і саме в них відбувається стрімке скорочення поголів’я.

Тенденція до зниження виробництва молока в Україні триватиме до того часу, зазначають експерти, поки держава не надаватиме підтримку молочній галузі.

Щоб не лише зберегти а й збільшити обсяги виготовлення молочної продукції, зазначають фермери, потрібно пройти кілька етапів: зберегти поголів’я ВРХ з допомогою державної підтримки. А ще впровадити молочні кооперативи, як це роблять 80% молокопереробних підприємств у світі. І вже після цього врегульовувати стосунки із торговельними мережами та забезпечувати молокопереробні підприємства кредитними коштами.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,