03.05.2024

Як відреагували тернополяни на пропозицію нардепів скасувати деякі державні вихідні

Ваша реклама

 Замість 8 березня — 25 лютого,  замість 1 травня — 9 березня. Такі зміни пропонують запровадити нардепи у календарі державних вихідних. А для святкування визначити інші дати.

Саме свято 8 березня залишиться як Міжнародний жіночий день, але стане звичайний робочим. А от вихідним натомість пропонують зробити 25 лютого. Так відзначати день народження Лесі Українки і паралельно — День усіх українок. Те ж стосується і 1 травня — Дня праці. Замість нього державним вихідним пропонують зробити 9 березня — день народження великого генія України Тараса Шевченка.

Тернопільські науковці кажуть, такі нововведення мають право на життя.  І за роки незалежності в суспільстві неодноразово піднімали теми зміни свят.

“8 березня, 1 травня пов’язане в нас із минулим радянським минулим. І ці свята є за ідеологізованими. В контексті боротьби із цими пережитками ми, звичайно, намагалися впродовж 30 років щось змінити. І вже неодноразово вносили ініціативи про те, щоб не святкувати наприклад 8 березня”, — каже докторка історичних наук, професорка, завідувачка кафедри всесвітньої історії та релігієзнавства ТНПУ ім. В. Гнатюка Елла Бистрицька.

Хоча на думку професорки встановити загальний день українок 25 лютого — це хороша ініціатива.

Тернополяни підтримують такий законопроект. Кажуть, ці свята —пережитки радянського часу. І робити їх вихідними не варто..

А от історикиня Елла Бистрицька додає, що 8 березня і 1 травня заполітизованим зробили в СРСР, хоча насправді ці свята беруть початок в інших країнах. І їх первісне значення було зовсім іншим. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,