18.10.2024

Як тернопільських підлітків навчають прийомам бойового гопака

Ваша реклама

Удари, стрибки, підскоки, відбивання і крокування. Це про унікальний вид бойового мистецтва — гопак. Його розробили на основі традиційного козацького бою. Адже вважається, що козаки закодували основні елементи бою саме в гопаку. Хоча вже понад 30 років в Україні це про духовний і фізичний вишкіл. Навчають бойовому гопаку і в Тернополі. На тренуваннях побували наші журналісти.

Втім уперше в Україні школу бойового гопака започаткували у Львові й отримала вона назву “Шаблезуб”, розповідає тернопільський тренер Володимир Білоус.

“Наше завдання — виховати молоде покоління, яке буде поважати свою історію, знати свою історію, рости в дружньому середовищі побратимів”, — каже Володимир Білоус.

Бойовий гопак — це національне бойове мистецтво, відроджене з традиційного козацького двобою. І нині воно актуальне, тому тренери намагаються робити усе можливе, аби такий вид спорту був популярним не тільки у великих містах, але й у всіх куточках нашої країни.

Аби навчитися бойовому гопаку, запевняє Володимир Білоус, не потрібно професійної підготовки чи спеціальної освіти. Долучитися до занять можуть і хлопці,і дівчата різного віку.  Тренер додає, що обрати для себе кожен зможе той напрям гопака, який буде до вподоби найбільше: оздоровчий, фольклорно-мистецький, спортивний чи бойовий.

Вихованці тернопільської школи бойового гопака кажуть, відвідувати заняття обожнюють. Насамперед через те, що почуваються тут наче в колі рідної сім’ї, до того ж усвідомлюють, що долучаються дорозвитку нашого, українського. Більше цікавого дізнавайтеся у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини