19.05.2024

Як теракт на Каховській ГЕС повпливає на українську економіку та чого чекати тернополянам

Креатор буд

Трагедія на ГЕС лише починає показувати свої наслідки. Після 6 червня, коли росіянці підірвали Каховське водосховище, в Україні почали обговорювати не лише як рятувати людей і території, але й що очікує українців в найближчому майбутньому.

Підрив греблі ГЕС має гуманітарні, економічні, а головне – екологічні наслідки для людей, кажуть експерти.

Вчений-біолог Василь Грубінко зазначає: “Серед екологічних наслідків – затоплення величезних територій. Маємо очікувати таке явище як безводдя територій. Це вже відчувається в Криму. Питна вода на затоплених територіях – зіпсована”

 Щоб відбулось повне екологічне відновлення після знищення Каховської ГЕС знадобиться приблизно 15-20 років, кажуть фахівці.  Потрібно готуватись до того, що  Україна не матиме такого обсягу врожаю, як це було, до прикладу, до 2021 року. Минулого року врожай на південних та східних територіях зменшився через обстріли, пожежі, замінування. Цього року додались проблеми через підрив Каховської ГЕС.

Підрив російськими окупантами греблі Каховської ГЕС становить ризик втрати 10-14% урожаю овочевих культур через затоплення або порушення зрошення, проте Нацбанк України оцінює цей показник у 5%, повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

В Тернополі настрої людей теж бентежні. Переживають, яким буде цьогорічний урожай і ціни на ринку. Адже Каховська ГЕС хоч і відносно далеко, проте наслідки стануть помітними вже осінню.



Джерело | Т1 Новини