03.05.2024

Як школи і садки Тернопільщини адаптуються до навчання без світла

Ваша реклама

Навчальний та виховний процес у часи планових та аварійних вимкнень електроенергії. У Тернополі вчителі та вихователі намагаються зробити усе, аби в школах по при відсутність електрики тривало навчання, а в дошкільних заклад приймали діток. Для цього керівники закладів навіть змінили години робочого дня. Як адаптуються школи та садочки Тернополя до частих вимкнень — дізнавалися наші журналісти.

У тернопільському садочку №5, як і в у всіх інших, час від часу вимикають електроенергію, а тому вихователі використовують будь-яку хвилину, аби додатково позайматися з дітьми. Складніша ситуація з харчуванням. Аби діти мали сніданок, обід і вечерю кухарям доводиться приходити на роботу ще до 6.00.

“Якщо завтра на нашому мікрорайоні має виключатися світло з 6.00 до 9.00, то звісно ж кухарі виходять набагато швидше для того, щоб приготувати вже сніданок і якусь частину обіду”, — розповіла директорка тернопільського закладу дошкільної освіти (ясла-садок) №5 Валентина Лесів.

У садочку є свій генератор. Вмикають його, коли немає електрики, щоб забезпечити світло і тепло в укритті. Є велика портативна музична колонка, щоб діти танцювали і співали пісні. Також в кожну групу закупили спеціальні лампи, які не потребують живлення.

У школах ситуація інша. Директорка другої школи Інна Іванюк розповідає, що на заклад вони замовили генератор, який працюватиме в укритті при відключенні електрики. В школі в дві зміни навчається майже 800 учнів. Щоб дітям було зручніше, довелося скоротити деякі уроки та перерви.

По при відсутність електрики в школі намагаються проводити і позакласні заняття та різноманітні гуртки.

Загалом в області є 1283 заклади освіти, половина з них забезпеченні генераторами. Деякі з навчальних закладів змінили розклад уроків і першими заняттями поставили фізкультуру та трудове навчання, пояснили в департаменті освіти і науки Тернопільської ОВА. Подробиці дізнавайтеся із сюжету.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,