25.04.2024

Як не зіпсувати зір в умовах блекауту розповів офтальмолог

Ваша реклама

Робота і навчання в умовах блекауту впливає на здоров’я дітей і дорослих, чи не найбільше — на зір. Як організовують заняття для учнів у школах вчителі, а вдома батьки — дізнавалися наші журналісти. Окрім цього, з’ясували в офтальмологів, як правильно підбирати ліхтарики, лампи та свічки, а чим користуватися не варто.

Ліхтарик із павербанком — тепер незамінна  річ для навчання школярів. Наукова робота  Кості Куча — тепер корисний винахід для багатьох. Адже є світло чи нема, а навчатися потрібно.

Доводиться пристосовуватися до умов блекауту і малюкам. Оксана Гіль — мама першокласниці. Дівчинка вчилась при свічках,  ліхтарях, і світлі з вікна. З часом батьки знайшли ідеальне місце і спосіб для навчання в  умовах відключення світла. Так, аби не навантажувати малюків Оксана радить самим їм читати. Також намагаються більше говорити і запам’ятовувати.

Як мама Оксана допомагає дитині, а як учителька — рятує і свій зір. Розповідає, блекаут однаково псує очі і дітям, і дорослим, якщо нехтувати джерелами освітлення.

Помічають зміну в поведінці дітей і вчителі. Наперше кажуть, блекаут зробив їх самостійнішими і відповідальними. А мінус полягає у тому, що діти скаржаться на зір.

Як би не дбали про альтернативні джерела освітлення батьки і вчителі, записи до лікарів-офтальмологів в останні місяці збільшилися. Переважно перевірити зір приводять малих дітей, каже лікар-офтальмолог Уляна Швед.

Дорослі теж приходять частіше до офтальмолога. Втім, зазначає лікарка, свій зір старші бережуть менше. І доводиться лікувати вже запущені симптоми — відчуття дискомфорту, печіння, втоми очей.

Щоб пережити блекаут без погіршення зору лікарка радить дотримуватися кількох правил. Яких саме — дивіться в сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,