29.03.2024

Як доїхати до школи та ФАПу: жителі села Очеретне б’ють на сполох через погану дорогу

Креатор буд

Автобус доїжджає до зупинки у селі Очеретне Вишнівецької громади. Тут розвертається і їде назад, у Вишнівець. Частина дороги буде непростою для водія Ігоря, адже тут ями, подекуди й чималі. Він відзначив, що шлях зруйнований.

І місцеві розповіли, відсутність дороги може створити безліч проблем. Наприклад, автобус, який має возити дітей в школу сусіднього села,може відмовитись. Місцева жителька, депутатка від фракції “Європейська Солідарність” Наталія Медвідь пояснила: школу закрили, а дорога в жахливому стані.

Саме закриття школи загострило проблему. Раніше діти, а це 33 учні, навчалися тут. А тепер мусять добиратися автобусом. До нормального асфальту майже 2 із половиною кілометри.

“На навчанні двоє дітей, вони пішли в перший клас, вчаться в Бутинській школі. Нам дали автобуса спочатку шкільного. Той автобус був у жахливому стані, навіть діти на навчання не встигали, так все було паршиво”, — пригадала мати двох школярів Марія Холод.

Тому звернулися до керівництва громади. Там вирішили, що дітей до навчання довозитиме рейсовий автобус. Окремо від пасажирських перевезень. Проте, за словами пані Марії, водій транспорту жаліється, що жахлива дорога, також автобуси постійно ламаються.

Це стосується і жителів села із машинами. Пан Іван із села Очеретне розповів, ходову ремонтує кожного літа.

“Ремонт дороги дорожче оплачується, чим зробити асфальт. Тому вони щебенкою засипають, і на другий рік знов те саме”, — нарікав чоловік.

Без дороги село геть зубожіє, переконані люди. Школу закрили, як і фельдшерсько-акушерський пункт, незабаром і пошту закриють, скаржаться жителі. За будь-якими послугами треба їхати у Вишнівець, а то і далі. А єдина дорога – у вибоїнах.

Через село Очеретне веде дорога місцевого значення. Це шлях Вишнівець – Новий Олексинець. Та з усієї протяжності тут зробили лише частину покриття – ділянки по півтора і два кілометри. Роботи тривали протягом 2 років

Староста сіл Устечко та Очеретне Віталій Городицький відзначив, що торік продовжили кілометр дороги по Устечку. Але то, мовляв, питання не до нього.

В Управлінні капітального будівництва пояснили, яку саме дорогу ремонтувати визначає місцева влада.

“Якщо громада визначається, що їм важливий оцей відрізок, вони подають до нас подання. Ми розглядаємо і приймаємо рішення, включаємо у перелік і проводимо ремонтні роботи”, — зазначив заступник начальника управління капітального будівництва Тернопільської ОДА.

У Вишнівецькій селищній раді заявили: про аварійну дорогу в Очеретному знають, але оскільки село увійшло до складу громади у січні, запланувати оновлення на цей рік не було можливості.

“Ми цю дорогу будемо ставити в пріоритет, щоб зробити, бо там справді жахлива ситуація. Я буду в Адміністрації, зайду запитаю, чи немає у планах на 2022 рік, бо поки що нам не надавали такої інформації. То ми цю дорогу будемо подавати першочергово”, — пообіцяла заступниця Вишнівецького селищного голови Юлія Цимбалюк.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,