02.05.2024

Вивчення англійської пропонують зробити обов’язковим у дитсадках

Креатор буд

Обов’язкова англійська — з садочка. Такі зміни передбачені новим законопроєктом про застосування цієї мови в Україні. У першому читанні Верховна Рада його уже ухвалила. Тож якщо закон таки приймуть, дитячі садки мають забезпечити обов’язкове вивчення англійської мови для усіх дітей віком 5-6 років. Водночас і для молодших англійська має використовуватись в освітньому процесі. Аргументи такі — це мова міжнародного спілкування. І щоб говорити нею вільно, треба вчити ще змалечку.

У Тернопільському закладі дошкільної освіти (ясла-садок комбінованого типу) №6 можливих змін не бояться ні малюки, ні педагоги, бо ж і зараз чимало діток відвідують додаткові заняття з іноземної. Малюкам вивчення англійської дається легко. Все нове вивчають в ігровій формі, тож слова і їх переклад запам’ятати легше.

Педагоги запевняють, коли діти у ранньому віці уже знайомі з іноземним словом, то й у школі проблем з вивченням мови не буде.

“Приїжджаючи в будь-яку країну, знаючи англійську мову, ми можемо вільно спілкуватися з людьми, дізнатися інформацію, яку нам потрібно. Тому я вважаю, що це дуже добре. І оскільки дітям дошкільного віку легше сприймати, легше запам’ятовувати, то це позитивні зміни в освіту дошкільну, зокрема”, — відзначає вчителька англійської мови Тернопільського закладу дошкільної освіти (ясла-садок комбінованого типу) №6 Наталія Мисько.

Особливість вивчення іноземної змалку в тому, що діти засвоюють нове легко та без зайвих зусиль.

“Діти можуть легко наслідувати вимову, інтонацію, також вони здатні виробляти свою індивідуальну вроджену стратегію для вивчення іноземної мови”, — каже вчителька-методистка Марія Гащин.

Вивчення іноземної мови у садку позитивно розцінюють і в мовних школах. Це ключ до розвитку дитини змалку, зокрема, формування мовних навичок. Вивчати з власною дитиною іноземну мову – добре, а ще краще – робити це регулярно.

“Мову у такому віці мають вивчати у правильній формі, здебільшого в ігровій формі і батьки в жодному випадку не повинні очікувати від такого формату навчання у якійсь коротко-терміновій перспективі, що дітки будуть спілкуватися вільно англійською мовою. Це варто сприймати швидше як такий підготовчий етап до подальшого вивчення англійської мови у шкільному віці”, — пояснює заступниця директора з навчально-методичної діяльності у компанії “PROFI CENTER” Анастасія Рейда.

Кажуть, практика показує, що ті діти, які вивчають іноземну мову у дошкільному віці — процес адаптації в освітньому процесі проходять значно комфортніше і легше.

“Якщо це робиться у правильний спосіб, відповідно до віку, то я не думаю, що це буде додатковим навантаженням. Це може сприйматися швидше як розвага для дітей”, — підкреслює Анастасія Рейда.

І додамо, проєкт Закону передбачає не тільки обов’язкове вивчення англійської мови у дитячих садочках, але й офіційне закріплення статусу цієї мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.



Джерело | Т1 Новини