27.07.2024

Всі могили героїв Тернополя зроблять в одному стилі й за кошти міського бюджету

Креатор буд

У Тернополі створюють пантеон пам’яті. У рамках проєкту за бюджетні кошти на Микулинецькому цвинтарі облаштовують могили військових, які загинули в російсько-українській війні. На якому етапі роботи зараз — дізнавалися наші журналісти.

Вже понад 100 жителів тернопільської громади, які загинули у російсько-українській війні, поховані на Микулинецькому кладовищі. Їм пам’ятники зроблять ідентичними. А ще встановлять меморіальну стіну, каплицю, флагштоки і сенсорний інформаційний комплекс. Усе це разом матиме назву Пантеон Героїв Тернополя.

Ініціювали такі роботи у міській раді, виділили понад 14 млн гривень.

З рідними загиблих обговорювали проєкт, більшість людей такий задум підтримує, хоч думки є різні, відзначає начальник СКП “Ритуальна служба” Сергій Тлумацький.

Проєкт продуманий до найменших деталей. Так, під час обговорення, могили загиблих захисників мали бути виконані з граніту, проте згоди не дійшли і камінь обрали інший – “наш”, струсівський.

Сергій Тлумацький ділиться, перші пам’ятники встановили, труднощів немає. Цього року завершать облаштування 87 могил. Територію навколо них, та навіть загальний вигляд також детально продумали.

На кладовищі ми зустріли рідних захисників. Вони кажуть, ідея подобається. Кожен Герой заслужив пошани і пам’яті, тому пантеон це хороша ідея, адже так історія бійців залишитись в історії надовго.

Для реалізації проєкту у тернопільській міськраді виділили понад 8 тис квадратних метрів землі на Микулинецькому кладовищі. Наразі роботи там тривають уже місяць.

“Пантеон буде єдиним комплексом, який поєднає у собі і ті могили наших героїв, які з’явилися починаючи з 2014-го року, і могили наших новітніх героїв захисників, які з’явилися починаючи з 2022-го року”, — відзначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Наразі підрядники облаштовують правий бік від меморіалу радянським військовим. Так триватиме поки буде сприятлива погода. А уже з наступного року реконструкцію розпочнуть з лівого боку. Ремонтні роботи планують завершити у 2024 році.

 



Джерело | Т1 Новини