27.04.2024

Восьма річниця окупації півострова: кримчанка, яка живе у Тернополі, розповіла, чому не шкодує про переїзд

Ваша реклама

Вісім років тому Крим приєднали до росії. 16 березня 2014 року на території тимчасово окупованого Криму, пройшов так званий “референдум”. Тамтешнім мешканцям видавали бюлетені із головним запитання – “ви за васоєдінєнія крима с расійскай федерациєй”.

За (псевдо) “офіційними” російськими данними відсоток тих, хто взяв участь у голосуванні – понад 80. А “за” приєднання півострова до російської федерації проголосували 90%. Та з результатами цього референдуму українці не були згідні. Відтак 27 березня 2014 року була прийнята резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України», в якій, зокрема, підкреслюється, що референдум у Криму і Севастополі не має законної сили. Резолюцію підписали 100 країн.

У цей буремний час Яна Лампік покинула рідну землю. Бажаючи зовсім іншого — жити, вчитись і працювати в українському Криму. Дівчина каже, до початку війни у 2022 ще спілкувалась з тамтешніми друзями. Зізнається, цих вісім років більшість мешканців Криму відкрито підтримували терористичний режим путіна. Пізніше – забажали повернутися до України.

Та руська пропаганда все ж бере своє, каже Яна. Там розповсюджують такі речі, які навіть в голові не вкладаються. Наприклад, зараз вірять, що до них летять голуби які розносять чуму і холеру.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,