29.04.2024

Восени на Тернопільщині збільшать висадку лісів: про ці та інші плани говорили нардепи і лісівники

Креатор буд

Оглянули території лісів та обговорили стратегічні напрямки розвитку лісового господарства області. На Тернопільщину завітали представники міжфракційного депутатського об’єднання “Відновлення та розвиток лісів України”, які опікуються лісовою проблематикою.

“Лісове господарство України зараз якраз знаходиться в процесі реформування. Ми аналізуємо ведення лісового господарства на Тернопільщині та в інших регіонах. Будемо дивитись де допомогти лісовикам і як об’єктивно висвітлити роботу лісового господарства України якраз в контексті реформи”, — відзначив депутат Верховної ради України, член комітету з питань екологічної політики та природокористування ВРУ Олександр Матусевич.

Працювали в декількох напрямках. Зокрема — збільшення вирощування садивного матеріалу. Народні депутати відвідали селекційно-насінневий комплекс з вирощування сіянців із закритою кореневою системою. В перспективі там мають вирощувати 3 млн саджанців у рік.

“Така система вирощування сіянців є сучасною, вона використовується в європейських країнах, де лісове господарство має суттєво кращий підхід і розвиток. Що дає нам цей сіянець в закритій кореневій системі? По-перше дає кращу приживлюваність, дає розширені строки посадки і дає іншу енергію росту”, — сказав в. о. генерального директора ДП “Ліси України” Юрій Болоховець.

Другий напрямок — пожежна безпека. Лісівники ознайомили з роботою трирівневої системи моніторингу і відеонагляду. Завдяки ній пожежу можуть виявляти оперативно і визначати точні координати загоряння.

Важлива складова пожежної безпеки – розширення мережі рекреаційних пунктів. Сьогодні лісівники будують сучасну відпочинкову зону в Бережанській філії. Також депутатам показали будівництво лісових доріг, різні види догляду за лісом. На складах лісопродукції поспілкувалися з місцевими переробниками.

“Працюємо від ранку, показали багато локацій. Почали ми з земель, які були передані під заліснення громади з 2007-2009 року. Разом з тим показали, що є дуже багато самозалісних земель, які можна було передати лісникам і ми б виростили там високопродуктивні насадження відповідно до типу і умов лісозростання”, — заявив директор Подільського лісового офісу Василь Гончар.

Тернопільська область відноситься до малолісистих регіонів. Стратегічна задача — збільшити заліснення області. Адже це екологічна безпека і інвестиція у майбутнє країни.

В області багато ярів, балок, які не використовуються громадами для ведення сільського господарства. Деякі ділянки вже частково самозасіяні. Тож на зустрічі Державне Підприємство “Ліси України” розповіли, що готові брати відповідальність за такі території та переводити їх у державний лісовий фонд. Нині громадам пропонують передати землі та отримувати додаткові надходження. У середньому з одного гектару державні лісові господарства готові сплачувати громадам понад 400 грн на рік.

“Практично всі землі державної або комунальної форми власності. Якщо ми говоримо про державні землі то, відповідно, вони є під насадженнями лісів і встановлюють лісовий фонд, заповідники, заказники. А якщо говорити про комунальні, які не приносять плодів і не передбаченні для будівництва житла, тоді так можна співпрацювати з лісовиками. Щодо форми державної власності, то тут складніша процедура. Але є співпраця через меморандуми і договори відповідні”, — зауважив начальник Тернопільської ОВА Володимир Труш.

Лісівники та депутати домовились активніше просувати ініціативу з передачі земель. Вже цієї осені планують збільшити обсяги висадки лісів на Тернопільщині. Зокрема в рамках програми президента “Зелена країна”, в межах якої вже цієї весни висадили близько двох мільйонів сіянців.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,