29.03.2024

Відійшов у вічність режисер, актор і громадський діяч Орест Савка

Креатор буд

Фото: Оксана Ахроменко

Зупинилося серце Ореста Савки. Талановитому режисеру, актору, сценаристу та громадському діячу з Тернопільщини було 83 роки.

Орест Савка народився в селі Крогулець на Гусятинщині.

Орест Іванович вищу освіту здобув на режисерському факультеті Київського інституту культури, свою режисерську кваліфікацію вдосконалював у Київському та Московському інститутах підвищення кваліфікації працівників культури, а також у відомих майстрів театру і кіно.

Творче життя Орест Савка присвятив дуже складній справі — розвитку аматорського театрального мистецтва, донесенню засобами театру високих моральних, культурних цінностей до глибин провінційного життя.

У 1965 році перспективний актор Тернопільського обласного, тоді музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка Орест Савка, відмовившись від професійної кар’єри, переїхав із обласного центру до містечка Копичинці, щоби створити там повноцінний аматорський театр.

Завдяки самовідданій багаторічній праці, він виплекати із самодіяльних артистів справжніх акторів — професіоналів, перетворити аматорський театр на місце творчого експерименту, осередок театральної культури регіону, а провінційне містечко Копичинці прославити як місто Театру.

Одночасно зі формуванням народного театру О. Савка створив танцювальний колектив, який отримував високу оцінку на оглядах, фестивалях, конкурсах за виконання таких танців як — «Український гопак».

Понад сорок років Орест Савка був незмінним режисером Копичинського народного драматичного театру ім. Б. Лепкого. Цей колектив започаткований на невеликій сцені старого міського будинку культури.

Співчуваємо рідним і близьким Ореста Івановича. Розділяємо їхню важку втрату.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,