25.04.2024

“Великодня веселка”: школярів Тернопільщини навчали писанкарству в рамках соціального проєкту

Креатор буд

Навчити писанкарству усіх охочих діток із Тернопільщини. Саме така мета соціального проєкту “Великодня веселка”. Його ось уже впродовж п’яти років організовує компанія “Контінентал Фармерз Груп”. Цьогоріч стародавньому українському ремеслу навчали діток села Палашівка.

Семикласник Нестор пише свою першу писанку. Хлопець навчається у селі Палашівка Білобожницької громади. Нам розповідає, ніколи раніше не займався писанкарством і мріяв спробувати себе у цій справі. Адже це традиційне українське ремесло.

Також першу у житті писанку пише Віталіна, теж семикласниця. Дівчинка розповідає, спочатку було важко, але вже зрозуміла суть заняття. Тому старається, аби майбутня писанка вийшла гарною.

Навчали писанкарству дітей на майстер-класі. Його для мешканців Палашівки організували у компанії “Контінентал Фармерз Груп”. “Великодня веселка” — це традиційний соціальний проєкт, мета якого залучити діток до українського ремесла. Майстер-клас проводять перед лозовою неділею впродовж п’яти років у різних громадах Тернопільщини.

“Ми закупляємо всі необхідні матеріали і проводимо у селах чи школах майстеркласи по писанкарству. Оскільки ми рахуємо, що писанкарство це є наші народні традиції, які б наші дітки мали б знати і вміти. Минулого року ми проводили “Великодню веселку” у місті Чортків, але з внутрішньопереміщеними особами, які приїхали до нас зі сходу України”, — відзначає заступник керівника кластера “Центр” зі зв’язків з громадськістю компанії “Контінентал Фармерз Груп” Іван Триснюк.

Майстер-клас із писанкарства організували на базі місцевої школи у Палашівці. Сюди запрошували усіх охочих.

“Це дуже корисно для них, бо вони почнуть цікавитися, цією технікою. Здебільшого ми до цієї пори робили такі техніки, які були простіші і легші. Ми робили вироби із ниток, писанки із бісеру”, — каже завідувачка Палашівської філії Джуринського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст. Білобожницької сільської ради Людмила Пігович.

Навчала дітлахів писанкарству майстриня із Чорткова Наталія Горяча. Нам розповідає, із часом ремесло змінилося, багато традиційних символів знайшли новий сенс. Тому із  відвідувачами майстер-класу ділилась усіма секретами писанкарства про які знає сама.

“Останній рік популярним символом на писанках — це абревіатура ЗСУ і гасло “Слава Україні!”. Також дітки дописують домальовують щось своє від щирого серця”, — зауважує Наталія Горяча.

Додамо, соціальний проєкт “Великодня веселка” вже проводили у Підволочиській, Борщівській, Гусятинській, Васильковецькій, а тепер і Білобожницькій громадах. А наприкінці майстер-класу учнів Палашівської школи чекав подарунок – новий проектор.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , ,