20.05.2024

Великі зміни: як пропонують проводити мобілізацію в Україні пояснює адвокат

Креатор буд

Знову про мобілізацію — зниження призовного віку, повторне проходження ВЛК та повістки для чоловіків закордоном. Ці та інші зміни передбачає законопроект, який Кабмін вніс на розгляд до Верховної ради України. Нововведення, які пропонує документ, ми обговорили з адвокатом Томашом-Теодором Кантелюком.

Перше, що передбачено — створення електронного реєстру. Там обов’язково мають зареєструватися усі військовозобов’язані, тож це означає, що повістки зможуть розсилати через цей реєстр або на електронну пошту. Ну і військовий квиток тепер доведеться зажди мати при собі.

Як це буде на практиці поки не відомо. Але адвокат переконаний, зміни частково врегулюють повноваження влади, поліції чи працівників ТЦК. Зокрема, закон надасть поліцейським більше повноважень.

Так, поліцейський, за словами адвоката, зможе затримувати та доставляти осіб, щодо яких здійснюється адміністративне провадження відкрите і розгляд статі 210 про адміністративні порушення.

А громадянам, які постійно проживають за кордоном, необхідно буде стати на військовий облік: онлайн або за офіційним номером телефону ТЦК. Хто це проігнорує – відчує на собі обмеження.

Також зміниться організація призову в Україні, наразі місцева влада має тільки сприяти врученню повісток. Але буде по іншому. Якщо закон ухвалять, то органи місцевого самоврядування будуть зобов’язані брати безпосередню учать в заходах мобілізації, а також забезпечувати доставку громадян України відповідно до законодавства про мобілізацію.

А також у законопроекті йдеться, що фактично зникне термін “обмежено придатний”. Окрім цього,  у документі уточняються підстави для відстрочки та звільнення від призову та питання щодо демобілізації. Більше про це — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини