27.07.2024

Вакцинація рятує життя: чому зараз важливо створити колективний імунітет від грипу й ковіду

Креатор буд

Вакцинація рятує життя. Вік і супутні хвороби є чинниками тяжкого перебігу грипу й ковіду у людей після 60 років. Мінімізувати ризики ускладнень після інфекційних хвороб може лише щеплення. Саме тому зараз українцям важливо вакцинуватися й створити колективний імунітет. Дози щеплень завдяки кампанії МОЗу вже отримали пенсіонери з Теребовлянщини. Людей до сімейного лікаря доправив вакцинальний автобус.

Кампанія “Шануйся, піклуйся, вакцинуйся” покликана збільшити охоплення вакцинацією від COVID-19 та грипу, зокрема людей віком 60+, через покращення інформування населення. На жаль, частина людей невиправдано нехтують вакцинацією.

Медики наголошують, що в першу чергу вакцинація вберігає від важких наслідків хвороби. Навіть якщо людина повторно захворіє, перебіг вірусу не викличе небезпечних ускладнень для серця, легенів, нирок та інших органів, які загрожують невакцинованим.

Після того, як людина отримала щеплення, цілком нормально, що може виникнути почервоніння, припухлість навколо місця ін’єкції чи температура у межах 37-38 градусів. Але ці симптоми набагато легші, ніж міг би бути перебіг грипу чи ковіду.

“Зі своєї практики я вам скажу — в нас є диференціація. Коли навіть подаємо якісь повідомлення, завжди сортуємо людей на тих, хто вакцинований захворів на ковід, а хто — не вакцинувався. І я вам скажу, що жодна людина, яка мала хоча б дві дози не попадає в стаціонар. Тобто, людина не потребує стаціонарного лікування, захворювання перебігає в амбулаторних умовах, тобто людина може знаходитись вдома”, — пояснює сімейна лікарка КНП “Теребовлянський регіональний центр первинної медико-санітарної допомоги” Ольга Куриляк.

“Кількість вакцинованих в межах тижня сягає в середньому 200 щеплень за тиждень, тобто кількість щеплених значно зменшилась”, — відзначає завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ “Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Марія Павельєва.

Адже торік у жовтні лише за тиждень охочих отримати дозу вакцини було 2600. А загалом за весь період кампанії на Тернопільщині щеплення отримало 914 тис осіб. Експертка додає, щоб люди 60+ були захищені під час епідсезону, потрібно, щоб під час нього 70% цієї вікової категорії були вакциновані сезонним щепленням.

Додамо, що додаткове щеплення — бустерне — рекомендоване людям з хронічними захворюваннями, імуноскромпрометованим та старшим за 60 років. Це група ризику, яка найчастіше хворіє у важкій формі та з високим рівнем летальних випадків.



Джерело | Т1 Новини