24.04.2024

В унікальному музеї на Тернопільщині представлені малюнки людини із Синдромом Дауна

Ваша реклама

Майже 10 років у селі Литячі на Тернопільщині існує унікальний музей. Присвячений він Богдану Горбалю. Це чоловік, який народився із синдромом Дауна і намалював тисячі справжніх творів мистецтва.

Брат художника – Микола Горбаль зібрав усі малюнки та розмістив у садибі, де з 1947 року мешкала їхня родина.

Виставки самобутніх, і дещо незвичних творів Богдана Горбаля були в Америці. Зокрема, у таких містах як Філадельфія, Клівленд та Нью-Йорк. В Україні ж, у рідному селі, в садибу-музей “Галерея Богдана” навідуються не надто часто, зазначив Микола Горбаль. Переважно, подивитись на незвичне мистецтво приходять школярі та туристи.

Брат художника розповів, часто батьки не надавали значення малюнкам Богдана і нещадно викидали. Та все ж, вдалось зберегти близько двох тисяч експонатів. Це зроблені олівцем у альбомному форматі ілюстрації, які показують сприйняття світу людиною із синдромом Дауна.

Чоловік також поділився, що не рідко із виставок щезали малюнки. Отож, на його думку, це означає, що людям до вподоби таке кардинально інше мистецтво.

Микола Горбаль гостинно запрошує усіх поціновувачів незвичного і дуже змістовного мистецтва приїжджати у садибу-музей “Галерея Богдана”. Оскільки тут можна відпочити душею і побачити живописну красу.



Джерело | Т1 Новини