26.04.2024

Унікальну операцію на мозку з пробудженням зробили юному тернополянину

Креатор буд

Унікальна операція на мозку з пробудженням. Її пережив тернополянин Максим Волович. Хлопцю видалили пухлину, яка спричиняла епілептичні приступи. Як змінилося життя юнака після оперативного втручання — читайте.

Максиму Воловичу — 16 років. Він ходить до школи та планує навчитись водити авто. Нещодавно він пережив унікальну операцію на мозок. Особливість її в тому, що під час найважливішої частини — втручання в мозок, пацієнт повинен бути при свідомості. Тож його буквально будять для того, щоб контролювати мову й рухи. Це допоможе не пошкодити певні ділянки мозку.

Мама Максима Людмила Чайка розповідає, її син з восьми років мав епілептичні напади, які спричиняла пухлина в мозку. Все почалось у 2014-му. Хлопець займався танцями, а після одного зі змагань стався перший напад.

З того часу життя Максима змінилось — у хлопця виявили пухлину. Щомісяця йому роблять МРТ, аналізи та обстеження. В одній з лікарень, каже мама, їм порадили не чіпати пухлину, бо вона знаходиться в делікатному місці, яке є центром мови і може спровокувати параліч частин тіла. Приступи продовжувались. Але під час обстежень росту пухлини не бачили, тому і не передбачали в ній небезпеки.

Так тривало вісім років. А потім стан Максима різко погіршився. Хлопець почав худнути, порушилася хода. Мкаксим почав забувати слова. Дослідження показали, що пухлина росте.

Далі мама Максима почала пошуки хорошого нейрохірурга, який би взявся за таку складну операцію. Знайшли лікаря у Львові. 20 грудня 2023 року хлопцю зробили операцію на мозок з пробудженням. Вона тривала майже 7 годин. Опісля, ще два дні юнака сильно судомило.

Як почувається Максим зараз — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,