25.04.2024

Україна буде з хлібом: як тернопільські агрофірми в умовах війни доставляють зерно світові

Креатор буд

Від посіву і до експорту. Українські аграрії через війну стикнулися чи не з найбільшим викликом. Йдеться про зерно, яке вирощують. Якщо навесні клопоту завдавав брак палива, то фактично всі інші сезони – проблема з логістикою лише наростала.

«За рахунок великої ціни на зерно в Європі – валютної виручки в Україну має зайти більше. Але значна ціна цієї виручки буде оплачена на витрати логістичних послуг. Серед логістичних проблем — великі черги на кордонах, відсутність нормальної роботи портів. Відвантаження відбувається в менших обсягах”, — каже директор ТзОВ “Бучачагрохлібпром” Казимир Попіль.

Порти України майже пів року блокували ворожі загарбники, а залізниця досі залишається під щоденною загрозою обстрілів. Зважаючи на усі виклики, в компанії “Бучачагрохлібпром” левову частку перевезень зернових культур зосередили на автомобільний транспорт.

«Для того щоб не зупинити нашу економіку, допомагати і собі і державі, доводиться видумувати нові методи. Зараз активно запроваджується перевозка причепами типу штор. Для цього спеціально виготовляють беґи, які фактично раніше в нас не використовувалися. Логістика зав’язана таким чином, що мусимо вантажити на все, що може їздити», — пояснює головний інженер ТзОВ “Бучачагрохлібпром” Ігор Каковчик.

Наступна затримка українського зерна – на кордоні. Адже менше, ніж за сім днів проїхати будь-який кордон неможливо.

Та головне питання — що в Україні з врожайністю? Показники “Бучачагрохлібпрому” перевершили сподівання. Усі культури є, тож дефіциту не буде. Загалом же  зараз у компанії завершили збір ранніх зернових культур.

«Врожай в нас планований. Жодної з культур врожайність не була меншою, ніж ми планували. Досить непогано в цьому році себе показав ріпак – високою врожайністю. Ну і пшениця, ячмінь можливо трохи вище запланованого рівня”, — підкреслює Казимир Попіль.

Чекають на жнива кукурудзи, соняшнику та сої. Але через проблеми з логістикою досі відвантажують минулорічне зерно. Через війну платити за нього заздалегідь покупці не беруться.

«Фактично жодна європейська компанія не готова працювати всередині України. В основному всі купують на кордоні з Україною. А вже проблеми фермера – доставити цю продукцію до кордону», — каже Казимир Попіль.

І якщо аграріям на заході України проблемно доставляти зерно, то на сході і півдні чимало врожаю рашисти буквально знищили, випалили. І чи засіють щось на зиму, а тим пак – якою буде посівна навесні наступного року – спрогнозувати вкрай важко. Але наразі Україна продовжує виробляти зерна більше, ніж споживають українці, тож на внутрішньому ринку хліба точно не забракне, переконують фахівці.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , , , ,