16.04.2024

У Тернополі вперше роблять український паспорт 81-річному чоловіку

Ваша реклама

Ярославу Рибаку 81 рік. Чоловік не отримує ні пенсію, ні соціальну допомогу, бо не має жодного документа, який засвідчує особу. І ось, цьогоріч у вересні дідусь почав робити свій перший український паспорт.

Пан Ярослав розповів, що народився у Заліщиках, проте більшу частину віку прожив у лісі між Іванківцями та Кобзарівкою. Спочатку доглядав за хворою мамою. Також пильнував  худобу, і кожного дня ходив на роботу.

Після смерті мами у 1999 році залишився сам і без роботи. У грудні 2020 року  хатина-трейлер, у якій мешкав згоріла, розказав пан Ярослав. Разом із оселею пожежа забрала ще радянський паспорт, військовий квиток та інші документи.

Усю зиму чоловік провів у заваленій материнській хаті, яка навіть не опалювалась. Про важку життєву ситуацію пана Ярослава у селі Іванківці дізнались у квітні цього року. Навесні прийшли до дідуся і виявили у нього обморожені кінцівки.

За словами старости сіл Іванківців і Малашівців Володимира Корнутяка, сільська влада вирішили йому помагати, пану Ярославу завезли продукти, помогли йому з проживанням.

Без документів, старенький не може отримувати пенсію та соціальну допомогу. Вмовити пана Ярослава відновити їх вдалось не відразу, розповідає староста сіл. І ось у вересні цього року таки знайшли спосіб допомогти чоловікові. Наразі з ним вже працюють волонтери, а відповідні служби шукають місце, де б він міг жити.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,