24.04.2024

У Тернополі відкрили виставку, присвячену 80-річчю трагедії в Бабиному Яру

Ваша реклама

До 80-ти річчя пам’яті жертв Бабиного Яру у тернопільському державному архіві організували тематичну виставку. В експозиції, зокрема, представлені фото та листи очевидців події.

Хоча ця трагедія сталася у Києві, проте єврейське населення потерпало від репресій нацистів по всій Україні. Так, на Тернопільщині було понад 20 єврейських гетто. Спогади тих, хто пережив ті страшні події, зібрали в одну експозицію.

Модераторка виставки Олександра Волоцюга розповіла, що на Тернопільщині було декілька концентраційних таборів, військові табори для полонених. Одним із осередків розстрілу був ліс в Петриках.

На жаль, багато документів, які доводили злочини нацистської Німеччини проти єврейського населення на Тернопіллі, втрачені. Проте працівникам архіву все ж вдалося отримати унікальні свідчення, фото, листи та книги.

Нагадаємо, упродовж двох днів, 29 і 30 вересня 1941 року, у Бабиному Яру провели перший масовий розстріл євреїв. Тоді есесівці вбили майже все єврейське населення міста – понад 50 тисяч чоловіків, жінок та дітей.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , , ,