24.04.2024

У селі на Тернопільщині до ранку водили Маланку

Ваша реклама

У ніч з 13 на 14 січня в багатьох областях України “водять Маланку” і Тернопільщина не виняток. Чи не найгучніші святкування завжди у селі Горошова.

Старші господині переодягають хлопців в оригінальні образи і паралельно розповідають як правильно «водити Маланку». Цьогоріч до традиційних образів додали і нових героїв – медиків.

Мешканка Горошової пані Олена каже, що це дійство – обов’язкове і незмінне для неї та односельчан.

«Ми й надалі будемо переодягатися, адже це дуже весело і без фінансових витрат. У нас одяг тримається на горищі. Всі знають, що щось може пригодитися для Маланки».

Такої ж думки й інші жителі села. Кажуть, традиція «маланкувати» вже стала однією з головних візитівок Горошової, адже подивитися на це дійство щороку з’їжджається чимало гостей. Щоправда, додають – цього року святкування набагато скромніше через карантинні обмеження.

У сусідній Чернівецькій області маланківські традиції схожі на справжній зимовий карнавал. У Красноїльському районі, який межує з Румунією, святкування перетворили на велике театралізоване дійство з музикою, танцями і незвичними костюмами, що можуть важити десятки кілограм.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,