25.04.2024

У 10 разів менші: у Тернополі презентували макети криївок ОУН

Ваша реклама

Міні копії криївок презентували у тернопільському музеї національно-визвольної боротьби.

Є, наприклад, модель тієї,  яка знаходилась у селі Жуків на Бережанщині. Це удесятеро зменшене помешкання, яке на той час належала представникові служби безпеки проводу ОУН Миколі Арсеничу. У січні 1947 криївку викрили НКВСівці. Окрім самого Арсенича у помешканні перебували його дружина, зв’язкова Романа Шухевича та охоронці. Про це розповів директор музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Євген Філь.

Автор макету Іларіон Пилипець зізнався, щоб відтворити атмосферу поселення знадобилось 2 місяці. Свої витвори називає скоріше захопленням, ніж роботою.  Схеми використовував з літопису УПА, а сам інтер’єр облаштовував на власний розсуд. Всі матеріали також розшукував самостійно.

Окрім моделі криївки Миколи Арсенича у музеї також представлено сільський будиночок з прихованим поселенням. Схему такого будинку зарисовував сам, зазначив автор. 

Додамо, схожі макети криївок  також можна побачити в тернопільському історико-меморіальному музеї політичних в’язнів. Окрім того подібний проєкт планують реалізувати у Львові, анонсував Іларіон Пилипець.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , ,