28.03.2024

Тернополяни пригадали, як 31 рік тому відбувся всеукраїнський референдум

Креатор буд

Важлива сторінка історії. Не за проголошення незалежності України, а її відновлення проголосували 1 грудня 1991 року українці. У той день відбувся всеукраїнський референдум.

Спогадами тих часів поділився тернополянин, депутат першого демократичного скликання тернопільської міськради Степан Оконський. На вихід України з соціалістичного союзу, на думку Степана Оконського, повпливали події Серпневого путчу 1991 року, який відбувався на Червоній площі в Москві. А референдум став логічною крапкою в прагненні громадян до незалежності України.

Тернополянин пригадує, як в Тернополі готувалися до проведення референдуму. В місті остерігалися, що комуністи напередодні можуть організувати провокації. Тодішній міський голова В’ячеслав Негода і Степан Оконський, який на той час був його заступником, домовилися про захист Тернополя.

Однак жодних провокацій і силових дій з боку комуністів та КГБшних структур не було. А сам день референдуму відбувся у піднесеному настрої. Про це пригадують і тернополяни. Подробиці — у сюжеті.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,