08.05.2024

Тернополяни мають можливість безкоштовно відвідувати іконописну школу

Креатор буд

Це тернополянка Надія. В руках тримає пензлик, а перед собою ескіз ікони, яку писала сама. Зізналася, художнього хисту не помічала, адже малювати не пробувала. Та все ж наважилася і стала учасницею школи іконопису “Квітка середньовіччя”. Він діє при Храмі Успіння Пресвятої Богородиці.

Свою першу ікону пише і тернополянка Тетяна. Пояснила, що мистецтвом займається для душі. Раніше ікони лише вишивала, тому для неї це унікальний досвід. Тетяна розповіла, що особливо важко малювати окремі елементи обличчя святих.

Навчання у школі призначене і для новачків, і для тих, хто не вперше має справу з таким ремеслом. Що цікаво, правил іконопису дотримуються строго, тож усі учасники відтворюють ікони лише на липових дошках. Їх попередньо ґрунтують спеціальним розчином.

За словами іконописця, викладача школи іконопису «Квітка середньовіччя» Андрія Майовця, один із рисунків учасники переносять на дошку. Після цього учні починають працювати з фарбами. Особливість у тому, що їх учасники роблять самотужки. Це займає трохи часу, проте саме таку технологію іконописці застосовували в давнину.

Андрій Майовець розповів, старався зробити навчання цікавим для кожного і передати хоч частину свого досвіду. Адже сам займається іконописом вже 7 років. Показує свою останні роботи, правда лише на фото. Оригінали прикрашатимуть храм в Італії.

Усіх охочих спробувати себе в цьому мистецтві запрошують у храм Успіння Пресвятої Богородиці, що на вулиці Острозького. Триватиме іконописна школа ще 2 тижні. А ось 3 жовтня проведуть урочисту посвяту фінальних робіт усіх учасників.



Джерело | Т1 Новини

Мітки: , , , ,